Na univerzi v Oxfordu so raziskovalci razkrili, da se bo v naslednjih 20. letih skoraj polovica vseh poklicev robotizirala. Stroji vam bodo prevzeli delovne naloge in vas s tem popolnoma nadomestili.
Pod oznako dela štejemo ne samo dejanske robote ampak tudi višjo umetno inteligenco in strojno učenje. Ker je večina delovnih mest ogrožena za ljudi, je pametno vedeti kateri poklici bodo prvi robotizirani. Opravljate katero izmed teh del?

Zakaj robotika postaja resničnost?
MENEDŽER
Srednji segment menedžerjev, ki ima na eni strani podrejene in na drugi strani nadrejene. Delovne naloge te poklicne kategorije so velikokrat standardizirane in predvidljive – upravljanje s številkami in izvajanje analiz s pomočjo orodij kot je Excel. Dejstvo je, da bo tako delo robot opravljal bolje in hitreje.
poklic prodajalca
Vir: Google
PRODAJALEC
Drugo mesto zasedajo vse vrste prodajalcev. Vaše karierne možnosti so s prodajo storitev ali produktov, v tem primeru omejene. Roboti bodo namreč lahko samodejno pripravljali ponudbe, jih pošiljali strankam ter sklepali posle. Prodajalci, ki prodajate izrazito sprecifične produkte in storitve za katere veljajo posebna pravila in pristopi k prodaji, spadate v izjemo, saj te vrste roboti zaenkrat še ne bodo prevzeli!
PISEC, NOVINAR, POROČEVALEC
Na podlagi objavljenih podatkov na spletu, lahko roboti že danes sestavijo novico in jo objavijo. Pri tem je tehnologija že tako dobro razvita, da iz podatkov razbere ali so dobri ali ne. Umetna inteligenca lahko tako sama presodi ali so doseženi poslovni rezultati podjetja nad ali pod pričakovanji analitikov in zainteresirane javnosti.
RAČUNOVODJA
Nič kar presenetljivo, da bodo roboti prevzeli delo računovodij, saj gre za delo s številkami, v tem pa so roboti bistveno boljši od ljudi. Prav tako kor za računovodje, velja tudi za finančne analitike in ostale zaposlene, ki se ukvarjajo z analitiko številk.
poklic zdravnika
Vir: Google
ZDRAVNIK
Zanimivo kajne – roboti bodo prevzeli delo zdravnikov in to se dogaja že danes! Zahtevne in precizne operacije že izvajajo s pomočjo robotov. Umetna inteligenca pa se že uporablja pri postavljanju diagnoz in izbiranju najboljšega načina življenja, z robotom podjetja IBM.
Ste se našli med izbranimi poklici? V glavnem imate še nekje do 20 let časa za razmislek, kaj boste počeli, ko vam bo robot prevzel vaše delovno mesto. V primeru da imate že svoj plan B ga delite z nami v komentar. 🙂

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji