Po dolgoletnih govoricah se zdi, da bo Samsung končno pokazal svetu svoj prvi pametni telefon, ki bo imel zložljivi zaslon. Konec tedna je Samsung Mobile spremenil svojo profilno sliko na Facebooku, ki prikazuje ukrivljen logotip Samsung.

Prvi korak k uresničitvi napovedi

Zdi se, da so zložljivi telefoni končno pripravljeni, da postanejo resničnost. Samsung je potrdil prve upogljive AMOLED zaslone za pametne telefone že za letošnje leto. Kaj lahko pričakujemo? V začetku tega meseca je podjetje, imenovano “Royole”, najavilo pametni telefon FlexPai (cena 1300 dolarjev), kar so imenovali “prvi komercialni zložljiv pametni telefon na svetu s prilagodljivim zaslonom”.

“Življenjska doba” zaslona

Obljuba zložljivega zaslona je prepričljiva. Telefon zvijete, ko ga želite spraviti v žep ali v  torbico. Če želite narediti nekaj bolj resnega, lahko telefon odprete za veliko večji zaslon. Največja težava pri prenašanju teh naprav na trg se običajno vrti okoli trajnosti zaslona. Zlaganje OLED zaslona je izpostavljeno stresu in ga bo sčasoma poškodovalo. Royole naj bi zdržal do 200.000 pregibov brez poškodb.

Govorice

Samsung je med Consumer Electronic Show-om pokazal telefon, ki se lahko zloži navznoter, in telefon, ki se lahko zloži navzven, oblikovanje nekdanje zasnove, ki naj bi ga najprej sprejel Samsung. Poročilo pravi, da bo upogljivi telefon imel 7,3 palčni zložljivi OLED zaslon, ki se lahko spremeni v povsem funkcionalno tablico. Čeprav podjetje ni izdalo imena telefona, mnogi menijo, da bo že dolgo pričakovano ime Samsung X.

Samsungov direktor DJ Koh je potrdil, da bo družbin prvi zložljivi telefon prišel v prodajo leta 2019. Preteklo leto pa je Koh dejal, da bo telefon prišel v prodajo proti koncu leta 2018. Špekulacije trdijo, da se bo proizvodnja zložljivega telefona začela že novembra letos. Bomo videli.

                                                                                                                            M.J.