Raziskovalci iz skoraj vseh sektorjev si nenehno prizadevajo za izboljšanje trenutnih tehnologij umetne inteligence (AI). Sodobni algoritmi umetne inteligence že učinkovito prepoznajo vid in zvok, zahvaljujoč vrhunskim kameram. Vendar senzorjem na dotik še manjka korak do popolnosti.

Tako zdaj Meta, prej znana kot Facebook, razvija novo robotsko kožo. Ta lahko pomaga raziskovalcem, da hitreje izboljšajo sposobnost umetne inteligence, da prepozna dotik v katerem koli obsegu.

ReSkin, nova koža, ki omogoča strojem, da čutijo

Sektor umetne inteligence Meta je objavil na svojem blogu prispevek o ReSkin, ki uporablja napredno strojno učenje in magnetno zaznavanje. Strojem tako lahko ponudi poceni, vsestransko, vzdržljivo in zamenljivo rešitev za dolgotrajno uporabo pri razvoju umetne inteligence. Hkrati pa bi ta inovacija podjetju Meta pomagala pri izgradnji “metaverzuma“.

ReSkin v razvojnem sodelovanju z univerzo Carnegie Mellon omogoča robotom, da z veliko natančnostjo zaznavajo dotik, čutijo predmete. S tem vedo, koliko sile je treba uporabiti za izvajanje nalog, kot je prijemanje ali premikanje majhnih predmetov. Ta vnos se bo nato vnesel v modele AI in bo uporabljen za ustvarjanje prepričljivih virtualnih površin v prihodnosti.

Slika je simbolična.

ReSkin je relativno poceni za izdelavo, saj stane 6 USD pri 100 enotah in še manj pri večjih količinah. Koža je debela približno 2-3 mm, zaradi česar je uporabna za robotske roke ali rokavice. Uporablja se lahko za več kot 50.000 interakcij. Ima tudi visoko ločljivost, do 400 Hz, in prostorsko ločljivost enega milimetra z 90-odstotno natančnostjo.

Zuckerberg je v svoji objavi na Facebooku delil: “Zasnovali smo senzor na dotik visoke ločljivosti v sodelovanju s Carnegie Mellonom, da bi ustvarili tanko robotsko kožo. To nas pripelje korak bližje realističnim virtualnim objektom in fizičnim interakcijam v Meta vesolju.

Cilj podjetja Meta je omogočiti ljudem vstop v virtualni svet, kjer so lahko kdor koli ali počnejo kar koli, vse iz udobja svojega doma. Vendar pa mora podjetje najprej zgraditi izmišljeno kraljestvo in zato išče pomoč pri robotih.

Kako deluje ReSkin?

V objavi podrobno opisujejo funkcionalnosti ReSkin-a. Poenostavljeno povedano, v njem je raztegljiv in mehak material z magnetnimi delci, imenovan elastomer. Vsakič, ko se nanj pritisne, magnetometer zazna spremembo delcev.

S to preprosto zasnovo lahko ReSkin naredi veliko za robote. Robotskih prijemalom lahko zagotovi občutljive povratne informacije, da prepreči uničenje občutljivega grozdja ali borovnic. Prav tako lahko meri otipne sile ljudi in celo živali.

ReSkin so prikazali v videu, v katerem vključuje dve robotski roki – ena s sintetično kožo in druga brez. Obe roki sta programirani, da zgrabita borovnico na mizi. Tista, ki je bila opremljena z ReSkin, je nežno prijela borovnico in jo le stisnila, dokler ni začutila, da je sadje varno v njenih dveh robotskih prstih. Drugi stroj, ki ni imel ReSkin-a, je stisnil prste, da bi pobral borovnico, in jih upogibal skupaj, dokler se borovnica ni stisnila.

Lorrel Pinto, docent na NYU, je omenil, da so taktilni senzorji ozko grlo v robotiki: “Trenutni senzorji so bodisi predragi, ponujajo slabo ločljivost ali pa so preprosto preveč okorni za robote po meri. ReSkin ima potencial za premagovanje več teh težav. Zaradi lahke in majhne oblike je združljiv s poljubnimi prijemali, zato sem navdušen, da še naprej raziskujemo uporabo tega senzorja na robotih našega laboratorija.”

Meta upa, da bo raziskovalcem ReSkin pomagal zgraditi boljše modele umetne inteligence s podrobnimi podatki. Napovedujejo tudi odprtokodni ekosistem za obdelavo na dotik in izdajo brezplačnih orodij, kot so DIGIT, TACTO in PYTouch.

Kaj je metaverzum?

Metaverzum ali meta vesolje je izmišljeno področje, ki združuje virtualno in razširjeno resničnost z resničnim svetom. Je niz virtualnih prostorov, kjer se lahko igrate, delate in komunicirate z drugimi ljudmi, ki niso v istem fizičnem prostoru kot vi.

Slika je simbolična.

Facebook je pojasnil: “Družili se boste lahko s prijatelji, delali, se igrali, se učili, nakupovali, ustvarjali in še veliko več. Ne gre nujno za to, da preživite več časa na spletu, gre za to, da bo čas, ki ga preživite na spletu, bolj smiseln.”

Tako kot internet, metaverzum obstaja, ne glede na to ali je Facebook tam ali ne. In metaverzum ne bo zgrajen čez noč. Mnogi od teh izdelkov bodo v celoti realizirani šele v naslednjih 10-15 letih.

 

 

Avtor: M.B.

Vir: dailymail.co.uk; malaysiatrend.com; YouTube