Kitajska gradi “digitalno diktaturo” za nadzor nad svojimi 1,4 milijarde državljani. Za nekatere bodo te “socialne točke” prinesle privilegij, za druge kazen. Ogromna mreža z 200 milijoni CCTV kamerami po vsej Kitajski zagotavlja, da ni temnega kotička, v katerega bi se lahko skrili. Digitalna diktatura bo videla in slišala vse.

Vsak korak, ki ga državljani naredijo, vsako od njihovih dejanj, veliko ali majhno – celo tisto, kar mislijo, – je mogoče slediti in “presojati”.

Socialne točke oz. socialni krediti

Kar se lahko sliši kot vizija prihodnosti, se že zdaj dogaja na Kitajskem. In domačinom uničuje življenje. Komunistična stranka ga imenuje “socialni kredit” in pravi, da bo do leta 2020 v celoti delovala.

Razni uradniki opozarjajo na to, da bo ta revolucija “omogočila, da se zaupanja vredni državljani prosto gibajo pod nebom, hkrati pa bo diskreditiranim težko narediti en korak.

Socialni kredit je kot nek osebni kazalnik za vsakega izmed 1,4 milijarde državljanov Kitajske. V enem pilotnem programu, ki je že v veljavi, je vsakemu državljanu dodeljen rezultat 800 (“socialnih točk”). V drugih programih je podeljenih 900 ST.

Deljenje prebivalstva na “privilegirane” in na “diskreditirane”

Tisti z vrhunskimi “državljanskimi rezultati” dobijo VIP zdravljenje v hotelih in ugodnosti na letališčih, poceni posojila in hitro pot do najboljših univerz ter delovnih mest. Tiste na dnu pa je mogoče izločiti iz družbe in prepovedati potovanja ali prepovedati pridobivanja kreditov ali vladnih delovnih mest.

Ta sistemska mreža bo uveljavila najnovejše visokotehnološke nadzorne oz. varnostne sisteme, saj Kitajska postaja vodilna v svetu na področju umetne inteligence. Nadzorne kamere bodo opremljene s prepoznavanjem obraza, skeniranjem telesa in geo-sledenjem, da bodo lahko vsakega državljana vedno in povsod opazovale oz. mu sledile na vsakem koraku.

“Najbolj zaupanja vrednim državljanom (tisti z največ “kreditnimi točkami”) bo omogočeno  prosto gibanje pod nebom, hkrati pa bo diskreditiranim (tisti z najmanj “KT”) težko narediti en korak.”

Ogromna baza podatkov

Aplikacije za pametne telefone se bodo uporabljale tudi za zbiranje podatkov in dnevno spremljanje spletnega vedenja. Nato bodo v posamezne rezultate dodani veliki podatki iz bolj tradicionalnih virov, kot so državni zapisi, vključno z izobraževalnimi in medicinskimi ocenami ali finančnimi zapisi.

Preizkusni socialni kreditni sistemi so zdaj v različnih fazah razvoja v vsaj desetih mestih po vsej Kitajski. Več podjetij sodeluje z državo, da nacionalizira sistem, uskladi in konfigurira tehnologijo ter dokonča algoritme, ki bodo določali nacionalni rezultat državljanov.

Diktatura ali družbeni “samomor”?

To je verjetno največji projekt socialnega inženirstva, ki je bil kdaj poskušan. Sistem za nadzor nad več kot milijardo ljudi. Če bo uspešen, bo to prva digitalna diktatura na svetu.

Mnogi se zavedajo, da “socialni kredit” ni popoln sistem. A vendarle menijo, da je to najboljši način za upravljanje kompleksne države z najštevilčnejšim prebivalstvom na svetu.

Ljudje v vsaki državi želijo stabilno in varno družbo,” je mnenje mnogih državljanov KITAJSKE.

Kaj pa vi menite o tej digitalni revoluciji oz. diktaturi? Gre človek z umetno inteligenco že  predaleč in si bo s tem samemu sebi zapečatil usodo?

 

Avtor: M.J.