Hišna in vrtna opravila so tista opravila, pri katerih pogosto potrebujemo tudi električno orodje. Če bi domače mojstre vprašali, kaj je najbolj nadležna lastnost električnega orodja, bi bil prevladujoč odgovor zagotovo – kabli. Zato ne preseneča čedalje večje povpraševanje po akumulatorskem orodju.
Akumulatorski vrtalniki in vijačniki so že dolgo med nami, a to še zdaleč ni edino akumulatorsko orodje. V nadaljevanju bomo pogledali, kje vse se lahko rešimo kablov.
Akumulatorski vrtalniki in vijačniki

akumulatorski vrtalnik

Začinimo z najbolj poznanim akumulatorskim orodjem. Težko si je predstavljati vijačenje pohištva in druga domača opravila brez akumulatorskega vrtalnika in vijačnika. Da bi bilo delo z njim v užitek, izberite takšnega, ki ima:
  • 14V ali 18V litij-ionsko baterijo,
  • zobnike in prenose izdelane iz kovinske litine,
  • mehanizem za hipno zaustavitev,
  • funkcijo udarnega vrtanja v kamen, opeko in beton.
Izogibajte se cenenim akumulatorskim vrtalnikom in vijačnikom za nekaj deset evrov. Ko boste v rokah držali kakovosten vrtalnik, boste takoj občutili, zakaj je njegova cena toliko višja.
Priporočamo znamke kot so: Makita, MakTec, Metabo, Milwaukee, DeWalt, Bosch profi-line. Občasno lahko kakovosten akumulatorski vrtalnik in vijačnik, ki je za domačo rabo primerljiv s prej naštetimi, najdemo pod generičnim imenom in po nižji ceni v diskontnih trgovinah nemške trgovske verige.
Akumulatorsko vrtno orodje

akumulatorska kosilnica

Je še kaj bolj nadležnega kot ropotanje bencinske kosilnice? Že nekaj časa poznamo električne kosilnice, toda košnja z vlečenjem kabla za seboj je milo rečeno – zoprna. Zakaj si torej ne bi privoščili neslišne in nadvse praktične akumulatorske kosilnice. Poleg ostalih, za kosilnico pomembnih lastnosti (širina reza, višina reza, izmet trave, itd.), bodite pozorni, da ima izbrani model litij-ionsko baterijo z napetostjo vsaj 18V.
Na voljo pa je tudi drugo vrtno orodje v akumulatorskih izvedbah: žage za živo mejo, verižne žage (»motorke«), puhalniki, škarje za travo.

akumulatorski sesalnik

Akumulatorski sesalnik
Tudi za čiščenje zaprtih prostorov ni več potrebe, da bi za seboj vlekli kabel. Sesanje še nikoli ni bilo tako enostavno in hitro kot z akumulatorskim sesalnikom.
Pri nakupu bodite pozorni na:
  • Baterijo – ta naj bo obvezno litij-ionska z vsaj 14V in 3.000 mAh. Odvisno od izbrane moči sesanja vam bo z enim polnjenjem omogočala od 15 do 30 minut uporabe sesalnika.
  • Obliko sesalnika – pokončni sesalniki so bolj praktični za čiščenje tal, medtem ko so sesalniki na kolesih bolj vsestranski. Z njimi se lahko lotimo tudi čiščenja avtomobila.
  • Število in uporabnost priključkov – pred nakupom dobro preglejte, katere priključke dobite poleg sesalnika. Gibljiva cev, koničast nastavek za vogale in metlica za prah so poleg univerzalnega priključka za sesanje tal pripomočki, brez katerih ne gre.
Nasvet za prihranek: Pokukajte v tuje spletne trgovine, kjer so akumulatorski sesalniki priznanih znamk občutno cenejši kot pri domačih trgovcih.
Enak akumulator za vse
Akumulatorji različnih proizvajalcev med seboj žal niso združljivi. Zato je pametno izbrati vse orodje in naprave enega samega proizvajalca. Na ta način dobimo poenoteno napajanje in akumulatorje prenašamo med različnimi napravami. Sčasoma lahko dokupujemo novo orodje brez akumulatorjev (nižja cena), saj akumulatorje že imamo od prej. In če se akumulator med delom izprazni, ni treba čakati, da se znova napolni, saj ga preprosto zamenjamo z enakim, ki ga imamo od drugega orodja ali naprave.
Zamenljivost akumulatorja je pomembna tudi, ko se slednji iztroši. Proizvajalci profesionalnega orodja nudijo dolgoletno podporo in združljivost za nazaj, medtem ko za poceni izdelke pogosto ni nadomestnih akumulatorjev.
Uživajte v “mojstrovanju”
Domače »mojstrovanje« in hišna opravila z akumulatorskim orodjem postanejo užitek. Nobenih zavozlanih kablov, nobenega ukvarjanja s podaljški, nobene nevarnosti za spotikanje ali poškodovanje kabla. Z upoštevanjem zgornjih nasvetov si lahko postopoma zgradite sistem akumulatorskega orodja in naprav za hišna in vrtna opravila, ki vam bo služil dolga leta.
Imate izkušnje z akumulatorskim orodjem? Zapišite jih v komentarju!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji