Ljubitelji Huawei-ja imajo še en razlog več, da so hvaležni za ta “nacionalni dan”, saj je kitajski tehnološki velikan Huawei končno predstavil svojo alternativo za operacijski sistem Android.

Na tekoči konferenci za razvijalce Huawei je izvršni direktor Huawei-ja Richard Yu napovedal, da se bo operacijski sistem, ki temelji na Mikrokernalu – poimenovan “Harmony OS” – prvič pojavil na pametnem televizorju Huawei (enkrat proti koncu leta), nato pa bodo leta 2020 sledili ​​še prenosni računalniki in tablice.

Mikrokernal. Gre za precej tehnični izraz, vendar Mikrokernal v bistvu pomeni, da operacijski sistem uporablja nerazdeljeno zasnovo, ki jo je mogoče enostavno prenesti v druge naprave.

Yu-jeva objava na Twitterju daje dodatne informacije o Harmony OS – za izboljšanje varnosti bo na voljo tako imenovano »Trusted Execution Environment« (varnostno okolje), ki bo tudi odprto kodni sistem.

Pametnih telefonov se tokrat ne omenja in Huawei namerava še naprej uporabljati operacijski sistem Android, če bo le lahko. Če pa ga nenadoma več ne bo mogel, se je podjetje pohvalilo, da bodo lahko prehod na Harmony OS prešli v največ dveh dnevih.

Kot kaže, se Kitajci dobro upirajo Trumpovi politiki zaprte trgovine med Ameriko in Kitajsko. Navsezadnje so visoko tehnološka podjetja, kot je prav Huawei, pravi dokaz za to.

Avtor: M.J.