Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je prejšnji petek zaradi kršenja pravice do zasebnosti uporabnikov potrdila pet milijard dolarjev (približno 4,4 milijarde evrov) kazni za tehnološko podjetje Facebook.

Spomnimo, FTC je raziskoval obtožbe, da je podjetje Cambridge Analytica preko aplikacije za psihološko testiranje pridobilo osebne podatke več kot 87 milijonov uporabnikov Facebooka.

Kazen naj bi regulatorno telo odobrilo s tremi proti dvema glasovoma, poročajo ameriški mediji. Medtem ko so bili demokrati proti, so republikanci glasovali za, poroča BBC. Demokrati namreč želijo strožje ukrepe za podjetje, kazen pa so ocenili za nezadostno.

Odločitev o kazni mora potrditi še pravosodno ministrstvo ZDA, ni pa še jasno, kako dolgo bo to trajalo. Če bo kazen potrjena, bo šlo za najvišjo, ki jo je kdaj izglasoval FTC. Prav tako še ni znano, ali Facebook čaka strožji nadzor nad spoštovanjem zasebnosti in ali bo vodilni Mark Zuckerberg utrpel kakršnekoli osebne posledice.

V Facebooku naj nad višino kazni ne bi bili presenečeni – podjetje je v zadnjem četrtletnem poročilu celo zapisalo, da je rezerviralo sredstva za morebitno poplačilo kazni. Investitorji so se na novico o kazni odzvali pozitivno, vrednost Facebookovih delnic pa se je celo zvišala za 1,8 %.

Podjetje Cambridge Analytica je sicer klonilo pod težo škandala, ki je izbruhnil lani.

Avtor: M.J.