Piše: Nika Močnik, organizatorka dogodkov in vodja TEDxLjubljana

Domna se spomnim še iz šolskih klopi, najprej osnovnošolskih in nato gimnazijskih. Kot govornika na TEDxLjubljana sem ga predlagala po pogovoru, ki sva ga imela nekega poletnega popoldneva, ko me je čisto navdušil s svojo idejo o tem, kako mora biti sestavljena ekipa. Razložil mi je, da je pomembno, da ima vsaka ekipa dva različna profila ljudi: posameznike, ki dajejo nore ideje, ter na drugi strani bolj realne člane, ki potem pripravijo vse potrebno za izpeljavo teh norih idej. Do takrat so Dunking Devilsi imeli že kar nekaj kilometrine in nastopov, zato se mi je zdel ravno pravšnja oseba, ki bi lahko predstavila to idejo.

Meja predanosti

Ko je Domen hodil na naše vaje za pripravo na nastop, pa je svojo idejo še malo preoblikoval. V svojem govoru nam pove, da pasati v družbo ni enako pripadati. Njihovi prvotni člani so čutili veliko pripadnost njihovi ekipi. Vendar so se v zadnjih letih začeli soočati z velikim izzivom – kako zgraditi pripadnost novih, mladih članov? Izkušenj se namreč ne da nadomestiti, in vse zgodbice, ki so jih pripovedovali mlajšim članom, niso imele učinka, da bi se oni zaradi tega počutili, da resnično pripadajo ekipi. S tem izzivim se sooča večina kolektivov na poti svoje rasti.

Domen nam v svojem govoru predstavi idejo o MEJI PREDANOSTI. Razloži nam, da obstaja velika razlika med tem, kar že poznamo, in nečim novim. Kar je vmes, pa je meja predanosti. Kako prestopanje meje predanosti izgleda pri njih? Dobijo se z ekipo in razmišljajo o vseh norih, nemogočih, skoraj neizvedljivih projektih. In ko se za eno idejo odločijo, se ji predajo kot ekipa. Takrat ne razmišljajo, ali je to možno izvesti ter kako bodo to naredili – najprej prestopijo mejo predanosti, nato pa se začne realizacija te nore ideje. Odločitev za take nore projekte brez načrta, kako boš to izvedel, je tisto, kar njihove nove člane povezuje, jim prinese nove izkušnje in na koncu tudi občutek pripadnosti ekipi.

Prelomno leto 2017

Od leta 2016, ko je Domen imel nastop na TEDxLjubljana, pa je pot akrobatske skupine Dunking Devils šla le še hitreje navzgor. 1. decembra 2017 so odprli trampolin park Woop! Ljubljana, ki je najbolj moderen akrobatsko športni objekt pri nas in sedaj njihov novi dom.

Vzporedno z odprtjem parka pa so v letu 2017 snemali 10 delno akrobatsko serijo Fly Guys za platformo Facebook Watch, ki jo je financiral Mark Zuckerberg. V vsaki od desetih 12-15 minutnih epizod so si zamislili in izvedli še nikoli prej videne akrobacije, ob katerih gledalcem zastaja dih. Po prikazanih 6 delih je oddaja presegla 10 milijonov ogledov.

Foto: Snježana Barišić