Ali se kdaj vprašaš, da ni robot ustvaril članek katerega bereš na spletu ali v časopisu? Si prepričan/a, da številna dela, katera je do sedaj opravljal človek, ni nadomestil robot?

Kaj pa tisti politiki, ki ob svojih kandidaturah napovedujejo številna nova delovna mesta, verjetno so pomisleki, če mislijo na tista, katera jih opravlja človek ali robot?

robot-človek

Miselnost o tem se bo počasi spremenila in prilagodila.
V zadnjih 200 letih so se že dogajali veliki premiki z vplivm na človeško delovno silo, z odvzemanjem dela človeku. Tehnološke spremembe so se dogajale počasi, medtem ko se z veliko hitrostjo dogaja robotizacija. Na nek način to pomeni slovo človeške delovne sile v enormnih številkah, ki je do sedaj opravljala ta dela.
Zanimivo nekaj letno raziskovanje so javnosti predstavili znanstveniki Oxforda iz Velike Britanije. Prišli so do osupljivih zaključkov. Pametni računalniki t.i. premični roboti, bodo po njihovih raziskavah v naslednjih 10 – največ 20 letih zamenjali več kot polovico ameriške človeške delovne sile. Za začetek je ogroženih več kot 700 poklicev/del, ki so del vsakdana ljudi, niso pa tovarniška proizvodnja.
robot TallyNekatera dela bodo ostala vedno v lasti ljudi, ne glede na udaren prihod informacijsko-tehnološke revolucije. Roboti zaenkrat prevzemajo bolj rutinska dela, ki so lažje razumljiva njihovim elektronskim “možganom”. Je pa samo še vprašanje časa stvarnost umetne inteligence in delovne prevlade robotov.
Ena od nalog v trgovinah je da so police polne in izdelki
postavljeni na pravo mesto, da ne pride do napačo odčitovanje cen izdelkov. Na to so pomislili pri Simbe Robotics in pripravili avtonomnega robota z imenom Tally, ki opravlja takovrstne naloge. Nadzoruje police v trgovinah in javi, ko pride do omenjenih problemov. Prodajalne zato ne bodo več potrebovale trgovcev, ki nadzorujejo police, ampak jih bodo samo dopolnili z blagom. Tally se znajde tudi v polni trgovini in sam najde svoje napajalno mesto.
Robot je še vedno v testni fazi. Pri več severoameriških trgovcih bo mililo še precej časa, preden nas bo spremljal v trgovinah, za začetek pri ameriških.

 

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji