Kriptovalute so znane po tem, da so nestanovitne – a zakaj je temu tako? V nadaljevanju preverite, kaj pravijo strokovnjaki za Bitcoin, Etherum, Dogecoin in Shiba Inu, s katerimi so se pogovarjali pri Express.co.uk, da bi ugotovili, kaj vpliva na tako dramatična nihanja cen v kripto svetu.

Cene kriptovalut se spremenijo tudi v nekaj urah

Prva kriptovaluta je bila ustvarjena pred več kot 10 leti. Kljub temu je kripto trg še vedno zelo nestanoviten. Cene kriptovalut lahko v nekaj urah poskočijo ali padejo. Popravki za 50 odstotkov ali več se zgodijo nekajkrat na leto pri vseh večjih kriptovalutah. Vzroki za nestabilnost na kripto trgu so številni.

Slika je simbolična.

Veliki igralci vplivajo na trg

Izkopana je omejena količina kripto kovancev. Te ima večinoma omejeno število velikih vlagateljev na trgu. Marcus de Maria, soustanovitelj in izvršni direktor Investment Mastery, je povedal: »Podatki kažejo, da se večina kovancev hrani v denarnicah in zelo malo na borzah, kar ustvarja pomankanje likvidnosti. Če želi večji igralec kupiti ali prodati, je vpliv na ceno precej velik. Od tod tudi izhaja nestanovitnost. Ti večji igralci po navadi prodajajo večje količine in znižajo ceno, da bi odkupili ceneje. To lahko storijo zaradi pomanjkanja likvidnosti na trgu. Ko cena pada, manjši maloprodajni igralci po navadi panično prodajajo in kiti izkoristijo priložnost za ponovno kopičenje.«

Panični nakup

Mentaliteta zlate mrzlice je še en razlog za nestanovitnost trga. Nekateri vidijo vlaganje v kriptovalute kot strategijo za hitro bogatenje. Številni vlagatelji, ki »panično kupujejo« kriptovalute, lahko opazijo, da se cene v kratkem času nevzdržno dvignejo.

Katharine Wooller, generalna direktorica Dacxi, je povedala: »Nestanovitnost kriptovalute je podobna nedavni bencinski krizi in cenam bencina na trgu. Obstaja kombinacija pomanjkanja v realnem času in paničnega nakupovanja kupcev bencina preko FOMO (strah pred zamudo), ki dvigne cene do neba.«

Komentarji vlad in vplivnih osebnosti

Sporočila vlad in vplivnih osebnosti lahko odvrnejo ali pritegnejo vlagatelje, kar povzroči hitro spreminjanje cen.

Kitajsko zatiranje kriptovalut je na primer močno vplivalo na trg. Konec septembra 2021 je Ljudska banka Kitajske dejala, da so vse dejavnosti, povezane s kriptovalutami, v državi nezakonite, kar je pomenilo, da je cena številnih kriptovalut dramatično padla.

Komentarji vplivnih osebnosti, kot je Elon Musk, imajo lahko prav tako dramatičen učinek na trg kot vlade. Cene Shiba Inuja so se zvišale za več kot 400 odstotkov, potem ko je Elon Musk objavil tvit, povezan s to valuto.

»Nadaljnji zaplet je množica zagovornikov in nasprotnikov iz vlad in regulatorjev po vsem svetu. Njihova nasprotujoča si stališča spodbujajo ali zavirajo razpoloženje vlagateljev, kar vpliva na cene,« še dodaja Wollerjeva.

Stabilnost zahteva čas

Prva decentralizirana kriptovaluta (bitcoin) je bila ustvarjena leta 2009. Glede na raziskavo Investment Masteryja je v trg kriptovalute vključenih le okoli 300 milijonov ljudi. Toliko kriptovalut pa je še vedno v procesu iskanja svoje naravne cene.

Slika je simbolična.

Curtis Ting, generalni direktor EMEA, Kraken, meni, da je relativna mladost trga pomemben razlog za njegovo trenutno nestabilnost. »Tehnološke revolucije po svoji naravi pogosto spremljajo obdobja akutne nestabilnosti, saj prosti trg poskuša določiti cene za inovacije – prostor kriptovalut ni nič drugačen.«

A hkrati je dodal, da bi se moral sčasoma trg kriptovalut stabilizirati, ko bodo predpisi o njem razjasnjeni in ko bodo institucije začele sprejemati te valute.

 

Avtor: M.B.

Vir: express.co.uk