Mnogi, ki so že več let podjetniki, vedo iz prve roke kako pomembno je pravilno finančno ravnanje. Tega pa se najlažje naučite preko lastnih napak, zato smo se odločili, da vam informacije iz prve roke predložimo, namesto da se sami učite iz svojih napak.
Osebne ali poslovne finance – vseeno je, vendar priporočamo, da se lotite sistema za ohranjanje osebnih financ ločeno od sistema za poslovne finance. Preberite si namige in se lotite reševanja sistemov brez dodatnega nepotrebnega stresa.
#14: Osnovni računovodski tečaj
Vsak dan se učimo, dodatno izobraževanje pa nam lahko na dolgi rok pomaga pri veliko stvareh. Tako vam začetni oziroma osnovni računovodski tečaj pripomore k znanju osnov finančnega sistema. Tudi, če za vaše poslovne finance skrbi računovodja, morate vedeti kaj počne računovodja in kako potekajo vaše poslovne finance.
#13: Finančna organizacija
Organizacija finančnega sistema je NUJNA! Vsak davčni obrazec, bančni izpisek, … bi moral imeti svojo mapo. Tako boste vedno znali odgovriti na postavljeno vprašanje, saj boste točno vedeli v kateri mapi se skriva odgovor.
finančna organizacija
Vir: Google
#12: Pogajalska taktika
Kot podjetnik, morate razumeti, da vam konkurenca vedno “diha za ovratnik”. Vsak podjetnik bi tako moral imeti dobro pogajalsko tehniko, ki pa jo seveda izpilite z uporabo. Dosledno sledite svoji konkurenci in se pripravite na vsa vprašanja, ki vam jih lahko postavi stranka – glede konkurence – zakaj imajo nižje/drugačne cene, kaj dobijo več pri vas, …
#11: Primeren poslovni račun
Poiščite ustrezno banko in odprite primerni poslovni račun, ki ustreza vam in poslu, ki ga opravljate. Pozanimajte se tudi, katera banka vam ponuja največ ugodnosti in dobro poslovno sodelovanje.
#10: Zavaruj najpomembnejše – SEBE!
Kot podjetnik, ste v svojem podjetju najbolj pomembni vi. Torej, kaj se zgodi v primeru dolgoročne zdravstvene odsotnosti in nezmožnosti za delo? Pozanimajte se pri izbrani zavarovalnici, kako lahko zavarujete sebe in svojo družino pred kakršnokoli nezgodo.
#9: Plačaj samega sebe
Da zavarujete sebe je pomembnost številka 1, prav tako pa je pomembno vaše plačilo. Nikoli ne odlašajte, vedno poskrbite tudi za lastni žep! S tem ko plačate sebe, vlagate nazaj v podjetje.
Preberi še
6 koristnih nasvetov kako finančno podpreš svoj projekt!
#8: Avtomatiziraj plačilo računov
Vsak podjetnik ima ogromno dela, zato se lahko zgodi, da zamujate s plačili položnic in stroškov. Ni smiselno dodajati dodatnega stroška in stresa v svoj urnik. Predlagam, da si ustvarite avtomatizacijo plačevanje računov (trajnik) ali pa za to opravilo določite osebo, ki ji zaupate.
#7: Mislite na upokojitev
Morda se nikoli ne boste upokojili – zaradi takega ali drugačnega razloga – ampak pomislite ponovno na #10. V primeru nezmožnosti opravljanja dela, je smotrno razmišljati vnaprej. Premislite o pokojninskem zavarovanju, za katerega namenite majhen odstotek mesečnega dohodka.
#6: Premišljena razporeditev
Naučite se premišljeno upravljati z vašimi investicijami. Vlagajte, zavarujte, kupujte, … vendar vedno imejte v mislih, da ima vsaka palica dva konca. Premišljeno razporedite vaš dohodek.
proračun
Vir: Google
#5: Račun za “vsak slučaj”
Priporočamo odprtje bančnega računa, na kateremu imate zalogaj za vsak slučaj. S tem si boste namreč zagotovili varnost v vsakem primeru – v primeru, da svoje varnostne mreže ne boste uporabili, bo na podlagi tega višja le vaša pokojnina.
#4: Proračun
Ustvarite si dogovorjen proračun,ki ga mislite porabiti v poslovnih vodah – to lahko naredite za teden ali mesec dni; nekatera podjetja pa le-tega razporedijo za celo leto.
#3: Osebne finance naj bodo ločene od poslovnih
Vklopite finančno in podjetniško pamet ter ne uporabljajte poslovne bančne kartice za nakup osebnih potrebščin. Ohranite svoje osebne finance ločene od poslovnih, saj boste tako finančno stanje upravljali veliko lažje.
#2: Zaposlite strokovnjaka
zaposli strokovnjaka
Vir: Google
S svojih ramen se znebite vsega nepotrebnega dela – zaposlite strokovnjaka na določenih področjih kot so računovodje ali knjigovodje, ki vam bodo olajšale delo. Ne samo, da bo računovodstvo in knjigovodstvo opravljeno boljše, tudi vaše osnovno delo bo pridobilo na kvaliteti.
#1: Sledite tehnologiji
Uporabljajte aplikacije in programsko opremo, ki vam omogoča sledenje in preverjanje vseh zaved v povezavi z vašim podjetjem.
Vsak podjetnik ima svoje želje, cilje in seveda plan poti do uresničitve ciljev, a vsem je enak en – biti uspešen.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji

DELI