Vinjeta je bila nalepljena na njenem vetrobranskem steklu, a kljub temu je plačala kazen. Ali pa je plačala ceno za goljufanje drugih?

Vinjeta je pravokotna, barvna cestninska nalepka, ki jo je treba pritrditi na vozilo zaradi vožnje po avtocestah in hitrih cestah, saj s tem pokažejo, da je ustrezna cestnina plačana. Vinjete so časovno omejene in izdelane tako, da se prilepijo na vozilo (na primer vetrobransko steklo) in ponovno nameščanje ni mogoče brez uničenja. Tako se prepreči uporaba iste vinjete na več vozilih. Nepravilna uporaba, strgana ali izgubljena vinjeta se ne povrne razen z dokazilom o prometni nesreči in kuponom, ki ostane pri nakupu vinjete.
strgana vinjeta na vetrobranskem steklu
Verjetno ste že vsi kupili rabljen avto, zraven pa dobili že nalepljeno vinjeto. Torej, ste se brez skrbi odpeljali na avtocesto mimo Dars nadzornikov. Bi pričakovali, da vas kljub vinjeti ustavijo in napišejo kazen?
To se je zgodilo Andreji, ko se z družino peljala iz izleta proti domu. Na dolenjski cesti so jo Darsovi nadzorniki ustavili, vendar je ni prav nič sluteč skrbelo, ker se dnevno vozi po avtocesti in je pri nakupu rabljenega avtomobila letno vinjeto prejela že na avtu. Nadzornik je z zunanje strani pogledal vinjeto in vprašal, ali jo lahko preveri. Brez zadržka mu je Andreja to seveda dovolila. Ko je nekajkrat podrgnil po vinjeti, je le ta padla na armaturo avtomobila. Takoj jo je seznanil, da je v prekršku, ker je bila na njeni vinjeti še vedno nalepljena folija.
»Pojasnila, da sem kupila rabljen avto z nalepljeno vinjeto in da nisem preverjala, ali je pravilno nameščena, ga niso zanimala. Dejal je, da ker jaz vozim, sem tudi odgovorna za prekršek ter da lahko tožim prodajalca avta,« je razočarano pojasnila. Nato ji je spisal kazen za 500 evrov ali polovičko, če plača v 16. dneh.

 

Zanimivo, če vinjete sploh ne bi imela ali ne bi bila nalepljena, bi plačala 300 evrov, oziroma manj. Nadzornik je po svoje presodil, da Andreja z vinjeto manipulira, zato je plačala več. Z vinjete je odstanila folijo, jo nalepila nazaj na vetrobransko steklo in z luknjo v denarnici razočarano odpeljala.
“S tem denarjem bi le tri tedne pozneje lahko kupila dve novi letni vinjeti in še bi ostalo.”, je jezno povedala Andreja.
4 različne barve vinjete

 

Priporočamo, da na vetrobranskem steklu vseeno odstranite stare vinjete. Prvi razlog je ta, da vas bo nadzornik, če imate na vetrobranskem steklu več nalepk, ustavil prej. Drugi pa je, da se znebite starih nalepk, saj lahko ovirajo pogled na cesto. Čeprav uredba ne predpisuje kazni, pa vas lahko policisti v skrajnem primeru kaznujejo, ker niste poskrbeli za preglednost iz vozila.

 

Članek je povzet iz revije Moje Finance. Želite vedeti, kako ukrepati preventivno in na kaj morate biti zelo pozorni? Naročite se na brezplačen ogledni izvod!

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji