Rezultat iskanja slik za win of trump

“Če zmaga Trump, bomo doživeli občutno korekcijo na finančnih trgih.” je govorila večina finančnih analitikov še dan pred ameriškimi volitvami. Napovedan je bil padec za več deset odstotkov svetovnim delniškim indeksom, na drugi strani pa so analitiki videli 15-odstotno rast zlata, glede na takratno ceno.

 Povezana slika

 

Ko je postajalo jasno, da bo Trump postal 45. predsednik ZDA, so se finančni trgi v skladu z napovedanimi najprej odzvali paničnoz več kot petodstotnim padcem vseh večjih globalnih delniških indeksov, s skoraj petodstotno rastjo cene zlata in slabljenjem ameriškega dolarja proti evru ter drugim svetovnim valutam.

Na koncu trgovalnega dne se je marsikateri vlagatelj – predvsem pa analitiki – čudil, kako je mogoče, da se je skozi dan vrednost delnicam v povprečju povečala – dolar je bil na koncu močnejši kot dan pred tem – cena zlata pa je v dnevni primerjavi celo zdrsnila.

Rezultat iskanja slik za rast delnic

 

Kako je mogoče, da so analitiki zgrešeno predvideli odziv finančnih trgov na izvolitev Trumpa?

 

 


TRUMP JE TISTI KLOVN, KI BO ZNIŽAL DAVKE.

Profesor ekonomije na Univerzi v Michiganu, Justin Wolfers je dejal: “Pred volitvami so bili trgi pozorni samo na Trumpovo osebnost, takoj po volitvah pa pozornost usmerjajo na Trumpov program.” In dodal: “Vseeno je, če imamo klovna v beli hiši, pomembno je, da je on tisti klovn, ki bo znižal davke!

Pri tem velja opozoriti na še dva dejavnika, ki sta verjetno prav tako preprečila sesutje finančnih trgov. Prvi je tako imenovani razplet brexit, kjer smo bili kljub presenetljivemu rezultatu referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU najprej priča kratkotrajnemu sesutju trgov, nato je sledil popravek na prejšnje vrednosti, pri čemer so se marsikateri vlagatelji, ki so sicer pravilno napovedali rezultat referenduma, močno opekli. Takšni vlagatelji so tokrat dopustili tudi možnost zgolj kratkoročnega sesutja trgov in želeli biti pred drugimi v primeru okrevanja, to pa je le še dodatno pospešilo obrat na trgih. Ne povsem nepomemben je tudi tretji dejavnik oziroma dejstvo, da so republikanci poleg predsednika dobili večino še v senatu in predstavniškem delu ameriškega kongresa, kar naj bi precej olajšalo izvajanje Trumpovega političnega programa.

Rezultat iskanja slik za trump political program

Analitiki so se pri napovedovanju odziva finančnih trgov na zmago Trumpa očitno preveč zanašali le na Trumpovo osebnost in se premalo poistovetili z načinom kratkoročnega razmišljanja vlagateljev. Ker ti morda res preveč pričakujejo od fiskalnih spodbud, prav tako pa ne smemo prezreti, da bo Trump kljub popolni zmagi republikancev pri izvajanju svojega programa lahko doživel nasprotovanje nekaterih tradicionalnih republikancev, bi lahko Trumpova zmaga finančne trge sesula z zamikom. To pa bo pokazal šele čas.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji