Veste, da obstajajo mesta, kjer priložnosti za delo in samega dela ni možno zaslediti? Da obstajajo kraji, kjer generacijsko revščino povzroči pomankanje naravnih virov, korupcija in zatiranje ter krivica?
Prispevek je namenjen vsem, želimo pa razčistiti nekaj – življenje se ne vrti samo okoli tebe.
Če ste zrasli na “veliki nogi” – bogati, zdravi in veseli – je to odlična novica, ampak zakaj? Naj vam namignemo, ker je vaše bogastvo namenjeno drugim! Čas je, da iz potrošnika postanete človek, ki prispeva – zaposlovanje ljudi, plačevanje davkov, podpiranje neprofitnih organizacij, …
Želimo vam povedati, da je bogastvo ali finančna neodvisnost odvisna samo od nas samih. Včasih počnemo neprimerne stvari, ki nas zadržujejo na nivoju revščine. Tu je 10 primerov, ki nam povzročajo največ težav.
spisek dolgov
Vir: Google
  1. Vir dohodka zamenjamo še preden imamo narejen načrt za naprej.
  2. Dohodka ne razporedimo.
  3. Ne beležimo odhodkov.
  4. Ne načrtujemo odhodkov.
  5. Uporabljamo limit in moneto, kar nam predstavlja “kredit”.
  6. Še vedno ne varčujemo za težke dni.
  7. Položnic ne plačujemo pravočasno.
  8. Plačevanje stroškov in obresti, ki bi se jim lahko izognili.
  9. Mišlenje, da se naša služba, stroški, zdravje in finančno stanje, nikoli ne bodo spremenili.
  10. Kupovanje stvari po najvišji možni ceni.
Kako se torej lotiti lastne revščine, ki nas omejuje? Če si resnično želite “stopiti stopničko višje”, vam bodo naslednji triki zelo pomagali.
SPRIJAZNITE SE S SITUACIJO
Izdelajte razpredelnico v katero izpolnite vse kar vključuje vaše finančno stanje – prihodki, odhodki, dolgovi, računi, … VSE! Napišite si vse na list papirja, saj boste le tako videli v kakšnem finančnem stanju ste. Tako stanje preverjajte redno, saj vas bo to držalo na realnih tleh.
ZASTAVITE SI RAZUMNE FINANČNE CILJE
nadziranje osebnih financ
Vir: Google
Predstavljajte si, da imate naslednjih šest mesecev na voljo nič evrov na razpolago za hrano in prevoz, saj ste si do sedaj nakopali toliko dolgov, ki jih morate odplačati. Stanje je seveda nerealno in povzroča frustracijo ter nelagodje. Te situacije se lahko rešite, čeprav bo v določenih trenutkih težko.
Ko ste se sprijaznili s situacijo si morate postaviti finančne cilje – primer napišite si seznam vseh dolgov, ki jih morate odplačati in si postavite rok do kdaj jih boste odplačali. Seveda upoštevajte, svoje prihodke in nujne odhodke.
KREDITNA KARTICA NAJ GRE V POZABO
Res je, da niso vsi dolgovi, ki jih imamo enaki. a za vse velja isto – odplačuj mesečno, kakor si finančno zmožen in izogibaj se kreditnih kartic ter monete!
USTVARITE SI NEKAJ DODATNEGA DOHODKA
Zmanjševanje stroškov včasih zadostuje, ampak velikokrat to ni dovolj. Dodatna služba vam lahko olajša prihranek, po drugi strani pa s tem ostanete brez prostega časa. Pomislite – ali bi lahko z lastnim hobijem zaslužili preko spleta?
Tudi če ste se odločili služiti s svojim hobijem, zanj ne zapravite zadnjega premoženja, misleč da boste v kratkem postali milijonar! Razmišljajte razumno. Porabite malo, bodite vztrajni in počakajte, da se vam vložek začne vračati.
ISKREN POGOVOR JE KLJUČ DO USPEHA
pogovor s partnerjem
Vir: Google
Se strinjate, da so pogovori o denarju najtežji? Pogovor o denarju, finančnih težavah in rešitvah je nekaj na kar vsak človek odreagira čustveno.
Ob finančnih težavah in dolgovih nas postane sram. Hkrati pa čutimo jezo in žalost, ko nekaj ne gre po naših načrtih, saj takrat ne vemo kako naprej. Bodimo iskreni, takrat postanemo resnično depresivni! To je povsem normalno, saj se vsakodnevno srečujemo z ljudmi, ki so v enakih težavah. Raje smo tiho, kot da bi nekomu priznali, kako težko nam je.
Pogovorite se s finančnim svetovalcem, sprejmite napotke svojega mentorja in najbolj pomembno, bodite iskreni do svojega partnerja. Le tako se boste situacij lotili razumno.
NAREDITE KONKRETNO RAZISKAVO SVOJIH FINANC
Vzemite si čas in se naučite nekaj korenitega! Naj vam pot iz revščine in dolgov predstavlja izziv, ki ste se ga lotili. Ne odnehajte, dokler ne boste tam, kjer ste želeli biti na začetku! In vedno se spomnite, zakaj ste se dejansko lotili celotnega izziva.
Vsekakor nič ni narobe z revščino. Vendar obstaja možnost, da zaradi ponavljajočih malih napak, ostajate v revnem stanju.
Lotite se svojih dolgov, začnite danes in jutri lažje zadihajte! 🙂
Naročite si ogledni izvod revije Moje Finance in bodite na tekočem!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji