Vlagatelji so na trnih, saj se podjetje Snap Inc. že nekaj časa pripravlja na vstop na borzo (IPO). Želijo si zaslužka z vlaganjem v zadnji vroči trend na področju pametnih telefonov.
Snapchat je najhitreje rastoča aplikacija za pošiljanje sporočil, katere posebnost je, da se sporočila ali videi sproti brišejo.
snap inc
Vir: Google
“Snapchat ocenjuje svojo vrednost na intervalu med 19,5 in 22,2 milijarde dolarjev, kar pomeni, da naj bi se cena ene delnice gibala med 14 in 16 dolarji.” – Wall Street Journal
Še vedno pa se držimo pravila, da ni vse zlato kar se sveti.
Kljub velikemu zanimanju za Snapchat, je zadnja valuacija nekoliko nižja od prvih pričakovanj podjetja Snap Inc. Z IPO je želel iztržiti več kot 25 milijard dolarjev. Vprašanje pa je kako velik bo interes velikih vlagateljev? Pridobljene delnice jim namreč ne bodo prinesle pravice glasovanja pri vodenju podjetja.
Financial Times je pridobil dokumente, ki trdijo, da gre za sploh prvi IPO primer v zgodovini. Je prvi primer kjer bodo vse glasovne pravice zadržali obstoječi lastniki. Tako bosta ustanovitelja Evan Spiegel in Bobby Murphy še naprej spremljala vse ključne strateške odločitve.
snap ipo
Vir: Google
Tudi Snapchat se, kot nekatera druga tehnološka podjetja, ki bazirajo svojo poslovno strategijo na oglasnih prihodnik in rastočemu številu uporabnikov, še vedno ukvarja z izgubo. Samo lani je ta znesla 515 milijonov dolarjev in je za dobrih 100 milijonov dolarjev presegla prihodke.
IPO pomeni pomembno prelomnico, toda za zadovoljstvo vlagateljev bo moral najti odgovor na vprašanja o upočasnjeni rasti števila novih uporabnikov, rastoči izgubi in vse resnejši konkurenci na trgu. V tržni delež se namreč zajeda Facebook omrežje z možnostjo deljenja slik Instagram.
V primeru da vas zanima še kaj več na to temo, si lahko naročite svoj ogledni izvod revije Moje Finance.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji