Leta 2007, v noči na prvega januarja, je evro nadomestil slovensko valuto tolar.

Tolar je bila slovenska valuta kar 15 let. Se spomnite preračunavanja, kjer se je menjava izvršila v razmerju 239,640 tolarja za 1 evro?

Letos mineva deseta obletnica, odkar je Slovenija uvedla skupno evropsko valuto evro. Bili smo prvi od držav, ki so se maja 2004 pridružile EU, da smo prevzeli evro. Danes evro uporablja kar 19 držav s skupaj več kot 339 milijonov prebivalcev.

Po tem, ko je leta 2007 evro nadomestil slovensko valuto evro, sta bili še dva tedna v obtoku obe valuti.

Kar pol leta pa so bile cene blaga in storitev še vedno zapisane v evrih in tolarjih.

EVRO – TOLAR

Slovenija je kot prva od držav, ki so takrat že uporabljale skupno evropsko valuto, uvedla evro po načelu velikega poka, kar pomeni, da sta se tako knjižni denar kot gotovina v trenutku spremenila iz tolarjev v evre. V preostalih državah pa je prehod več let.

V Banki Slovenije pravijo, da je bil prehod izveden brez težav. K uspešni in gladki uvedbi evra pa so v naši državi veliko pripomogle dobre priprave in hiter preklop s tolarjev na evre na najbolj vitalnih mestih, kot so bankomati, blagajne, plačila s karticami in bančna okenca.

Rezultat iskanja slik za tolarji bankovci

Evro je prinesel številne pozitivne stvari kot so večja konkurenčnost in stabilnejše poslovno okolje za gospodarstvo. Med drugim tudi večjo preglednost cen in možnost primerjave za potrošnike ter aktivno sodelovanje pri oblikovanju skupne denarne in ekonomske politike za državo.

Kot knjižna valuta je bil evro uveden leta 1999. Tri leta kasneje pa ga je uvedlo prvih 12 članic območja evra. S tem pa je 1. januarja letos praznoval 15. obletnico.

Kaj pa si vi mislite o evru na splošno? Je res pozitivno vplival na nas?

Naroči si brezplačen ogledni izvod Moje Finance.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji