Kako lahko spremenite svoje navade in naredite red na vašem finančnem področju?  Pravilno ravnati s svojem denarjem zna biti pravi zalogaj, ne glede na to, koliko ga imate. Pripravili smo vam nekaj koristnih nasvetov, kako lahko spremenite svoje finančne navade in bolje upravljate s svojim denarjem.

Dober finančni načrt

Izdelava dobrega finančnega načrta je teoretično enostavna, a presenetljivo težko izvedljiva naloga. Pravzaprav to lahko pomeni spreminjanje vaših navad v življenju in to je pogosto velik izziv.

Odplačevanje dolga; oblikovanje varčevalnega sklada; sestavljanje proračuna, da veste, koliko porabiti; razumevanje, kam gre vaš denar; in varčevanje za pokojnino – to je pet bistvenih elementov dobrega finančnega načrta. Vendar nič ni nemogoče in glede na trenutno gospodarsko negotovost je sedaj bistveno, da spremenite slabe finančne navade v dobre.

Motivacija

Elena Touroni, soustanoviteljica psihološke klinike Chelsea, pravi, da je treba pogledati, zakaj želite sploh spremembe. “Kadarkoli želite prekiniti neko navado in ustvariti dolgotrajne spremembe, morate vedno začeti z motivacijo,” pojasnjuje.

Vprašajte se, zakaj želite zmanjšati svojo porabo. Mogoče je to zato, ker želite več razpoložljivega dohodka ali preprosto prihraniti za prihodnost? Kakršnikoli že so vaši razlogi, potrebno jih je razjasniti.

Razmislite o svojih občutkih

Jane Evans, znana kot “trenerka trajnih življenjskih sprememb”, pravi, da je pomembno upoštevati, kakšna čustva občutite, ko trošite denar, še posebej, če se spopadate z impulzivnimi nakupi. Opazite tri občutke, ko pomislite na nakup (nečesa novega).

“Začnite se zanimati, kakšen čustveni odnos imate z denarjem.”

Vse svoje nakupe opravljamo na podlagi svojih čustev, zato začnite slediti svojim navadam. Kaj se je zgodilo v vašem dnevu, preden ste dobili potrebo po porabi? Ali obstaja trend in povezanost s stresom, nesrečo, frustracijo ali čim drugim?

Dr Touroni dodaja: “Če se še vedno trudite, da bi zmanjšali porabo denarja, bi bilo morda vredno še globlje raziskati, ali vaša poraba služi kakšni psihološki funkciji. Ali nakupovanje uporabljate kot strategijo za spopadanje z neko situacijo? Kakšna čustva  imate ob tem? Dolgčas? Žalost? Mogoče osamljenost?”

Nastavite si mejno porabo

Impulzna poraba se zgodi v trenutku, zato določite strogo pravilo, da se pred nakupom začasno ustavite, to bi vam lahko zelo pomagalo.

Evans priporoča: “Preden karkoli kupite oz. kliknete gumb kupi, trikrat globoko vdihnite, vstanite, se malo sprehodite, privoščite si skodelico čaja ali pa pojdite na vrt. Nato premislite, kako se počutite, ko boste porabili ta denar.” Včasih je takšen način razmišljanja pred nakupom lahko tista razlika med opravljenim (nepotrebnim) nakupom in nenakupom.

Prepoznajte svoje morebitne pasti

Lucy Mullins, soustanoviteljica in vodja članstva v StepLadderju, pravi, da razmislite, kako bi lahko vnaprej zdrsnili v past. Kadar gre za disciplino, je pogosto potreben težak pogovor s samim seboj, da ugotoviš, kje so tvoje slabosti in katere stvari verjetno stojijo na tvoji poti.

S tem lahko začnete vzpostavljati rešitve, ki vam bodo pomagale, ko se pojavi skušnjava. Na primer, če mislite, da porabite preveč časa na socialnih medijih, lahko namestite aplikacije, s katerimi lahko spremljate in zmanjšate svojo porabo časa. Ali če se na poti do službe ne morete upirati nakupu kave in rogljička iz vaše priljubljene pekarne, načrtujte drugačno pot.

Izkoristite tehnologijo

Pravzaprav nikoli prej ni bilo lažje in učinkoviteje upravljati s svojimi financami, saj je na voljo vrsta pametnih aplikacij in drugih finih tehnologij, ki vam lahko olajšajo upravljanje vašega denarja. Od programov za določanje proračuna do kreditnih nadzornih plošč obstaja široka paleta tehnologij, ki lahko odstrani ovire dobrim finančnim navadam in tako poenostavi vpogled v vaše finance v realnem času.

Anne Boden, ustanoviteljica banke Starling Bank in avtorica Denarne revolucije, pravi, da finančne navade oblikujemo že v našem otroštvu, vendar je nova tehnologija lahko katalizator boljših finančnih navad. Denarna revolucija predstavlja priložnost, da premislimo lastno individualno naravnanost do denarja in se osvobodimo kakršnih koli prejšnjih negativnih povezav, da bi dosegli najboljše iz tega, kar se trenutno dogaja. Tako kot se moramo prilagoditi povsem novemu načinu porabe in varčevanja, lahko tudi v celoti preučimo svoje čustvene povezave z denarjem.

Boden dodaja, da nova tehnologija ustvarja veliko bolj odprt odnos z denarjem: vse je pravilno obračunano, zato ni presenečenj. Prihodnja plačila so celo označena vnaprej, tako da lahko imetniki računov poskrbijo, da imajo pripravljena sredstva. “Če se znebimo neznank in dolgoročno zagotovimo gotovost, bodo strahovi, ki bodo spodbudili čustvene povezave, izginili.” Torej izbira tehnologije, ki podpira vaše cilje, je lahko tisto, kar končno spremeni vaš odnos z vašimi financami.

Upoštevajte svoje cilje

Pomembno je, če vam je težko ostati motivirani, da se obkrožate z opomniki, zakaj si prizadevate ustvariti dobre denarne navade.

“V trenutku šibkosti SI gradite samodisciplino tako, da si zamislite, kaj želite doseči.”

Skozi celoten postopek se opomnite, zakaj to počnete. Lahko recimo obdržite kako sliko v telefonu, toda nenehno opozarjanje, zakaj to počnete, bi vam moralo pomagati skozi težje trenutke.

Avtor: M.J.