1. Tisoče zaposlenih in miljarde prihodkov

Nadzorujejo skoraj vso hrano in pijačo, ki jo kupite v trgovini.

Organizacija Oxfam želi z zgornjo grafiko opozoriti na povezamo med znamkami v prehrambeni industriji. Gre za podjetja Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola, Unilever, Danone, General Mills, Kellogg’s, Mars, Associated British Foods in Mondelez.

https://s3.amazonaws.com/oxfam-us/www/static/media/files/Behind-the-brands-illusion-of-choice-graphic-2048x1351.jpg

2. Kellogg’s

Znan po čipsih in koruznih kosmičih, je imel lani 12,2 milijarde evrov dohodkov. Associated British Foods, ki med drugim prodaja čaj Twings, je imel lani 15 milijard evrov prihodkov.

 

Rezultat iskanja slik za Kellogg's

3. General Mills

Znan po žitaricah, sladoledu, hamburgerjih, je imel lani 15,9 milijarde evrov dohodkov. Danone, znan predvsem po jogurtih Activia, Actimelu in vodi Evian, prodaja tudi prehrambene dodatke. Lani je imel 22,5 milijarde evrov prihodkov.

Rezultat iskanja slik za general mills logo

4. Mondelez

Ima v lasti znamke Oreo, Jacobs, Milka, Toblerone. Lani je imel 26,7 milijarde evrov dohodkov. Mars je imel lani 29,75 milijarde evrov prihodkov. Najbolj znan je po čokoladicah, pa tudi po rižu Uncle Ben’s in žvečilnih gumijih Orbit.

Rezultat iskanja slik za mondelez logo

5. Coca-Cola

Že dolgo ni več samo gazirana pijača, prodajajo tudi ledene čaje, vodo, pomarančni sok in so imeli lani 40 milijard evrov dohodkov. Unilever s čajem Lipton, sladoledom Magnum in majonezo Hellmann’s je imel lani 53,3 milijarde evrov prihodkov.

Povezana slika

6. PepsiCo

Je imel lani 56,8 milijarde evrov dohodkov. Poleg gaziranih pijač ima v lasti znamke kot so Quaker Oatmeal, Cheetos in Tropicana. Največji zaslužkar med vsemi je Nestlé 78,4 milijarde evrov prihodkov. Med drugim prodajajo številne čokoladice, otroško hrano in kavo.

Rezultat iskanja slik za PepsiCo logo

7. Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji