Bistvo razgovora za katero koli delo je, da največji del časa govori kandidat in ne oseba, ki je na drugi strani. Obstajajo pa stvari, ki bi jih spraševalec oziroma vaš bodoči šef najraje povedal še pred samim razgovorom.
IZSTOPAJ
Resnica vseh zargovorov je sledeča – več razgovorov  kot jih spraševalec opravi, večja je verjetnost, da si bo zapomnil kandidata zaradi vtisa, ki ga je naredil in ne zaradi dolgega seznama izkušenj in znanj.
razgovor za službo
Vir: Google
Spraševalci si zapomnijo določeno nevsakdanjo stvar, ki so jo opazili na vas. Izstopate lahko s stilom oblačenja, frizuro in energijo, ki jo prinesete v sam prostor, … Največkrat, ko se odločajo, kandidate označijo s “tip z modro kravato” ali “punca s kratkimi lasmi“.

[adrotate banner=”8″]

ŽELIM, DA IZTOPAŠ POZITIVNO
Zapomnite si, negativne stvari so zelo opazne in tako si jih zapomni tudi spraševalec! Pod tako negativo spadajo razna pritoževanja glede vašega trenutnega šefa, sodelavcev ali strank. Razgovor je kot prvi zmenek – vaš spraševalec gleda vašo pozitivno stran, v primeru da se pritožujete, se bo najprej vprašal – kakšna pa je negativna stran.
Če vam ne ugaja tuje ukazovanje, povejte, da si želite več odgovornosti in avtoritete.
nasmeh na razgovoru
Vir: Google
NE RAZLAGAJ TAKOJ, ZAKAJ ŽELIŠ TO DELO
Spraševalec si želi, da si vi želite delo – ampak šele po tem, ko vam pove kakšne bodo vaše delovne naloge. Dokler vam spraševalec odprtega delovnega mesta ne razloži, ne razlagajte kako zelo si želite to službo!
SPRAŠUJ
Na razgovoru ste zato, da pridobite čim več informacij o delovnem mestu, zato sprašujte kaj se od vas pričakuje, kakšne rezultate dosegajo najboljši, kakše so vaše naloge, kako lahko izboljšate zdajšnje najboljše rezultate, kako vas bodo osenjevali, …
Zaradi teh vprašanj (in posledično odgovorov) boste dejansko vedeli ali vam je delo pisano na kožo ali ne. Hkrati pa to velja tudi za šefa, saj bo le tako vedel ali ste primerni za določeno delo.
NE SPRAŠUJ NEPOTREBNIH VPRAŠANJ
Vprašanja kot so kdaj si lahko vzamete dopust in ali si lahko podaljšate malico za pol ure, če podaljšate delovni dan za pol ure, … so popolnoma nepotrebna dokler se vaš spraševalec ne prepriča, da lahko opravljate vse naloge povezane z delovnim mestom.
BODITE VŠEČEN
Vaše znanje in izkušnje so zelo pomembne, ampak vsak delodajalec si želi delati z osebo, ki mu ugaja. Bodite nasmejani, sproščeni. S spraševalcem imejte stik z očmi, med drugim poskušajte sedeti čim bolj primerno.
Razmerje med delodajalcem in zaposlenim je še vedno razmerje – in pravo razmerje se začne s pogovorom. Prav zato ima kandidat, ki naredi dober prvi vtis in ustvari povezavo, nemudoma več možnosti, da bo izbran.
DAJ VSE OD SEBE
razgovor za službo
Vir: Google
Pozanimajte se vse o podjetju, saj le tako lahko izpostavite področja, kjer lahko prispevate svoje znanje. Več kot lahko prispevate, bolje bo za vas. Ne bodite skromni, če imate določeno znanje, povejte, kako ga lahko delodajalec takoj izkoristi.
ZAKAJ SI ŽELIŠ TO DELO
Na koncu razgovora bo in vam in spraševalcu bolj jasno ali si vi želite to delo in njemu ali si vas on želi zaposliti. V primeru, da imate še kakšno vprašanje – “ne šparajte besed” in vprašajte. V nasprotnem primeru obrazložite spraševalcu, zakaj vas mora zaposliti. Povejte kratko in jedernato, zakaj vas delodajalec potrebuje v svojem delovnem okolju.
POŠLJI ELEKTRONSKO SPOROČILO
Zadnji napotek ne velja za vsakega spraševalca, a po razgovoru boste dobili občutek ali jim pošljete še sporočilo ali ne. Napišite, da vas veseli, da ste se spoznali in da z veseljem odgovorite še na kakšno morebitno vprašanje.
želimo tebe
Vir: Google
Vzemite ta prispevek kot napotek kako naj izgleda vaš naslednji razgovor.
V komentar pa lahko zapišete, če imate še kakšno idejo, kaj si vaš delodajalec želi slišati na razgovoru.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji