Marsikdo si je za novo leto zadal cilj, da bo varčeval. Ste tudi vi med njimi? No, tudi če niste sprejeli nobene novoletne zaobljube, se splača prebrati naslednje nasvete, ki vam bodo pomagali do urejenih financ in več prihrankov.

urejanje lastnih financ

PAMETNI PIŠEJO

Ključ do urejenih osebnih financ je spremljanje prihodkov in izdatkov ter načrtovanje. Nekoč bi za to uporabljali zvezek in svinčnik, danes pa so temu namenjene aplikacije, ki vodenje osebnih financ močno poenostavijo. Če želite podpreti domače avtorje, izberite aplikacijo Toshl, v primeru, da svojih finančnih podatkov vseeno ne bi shranjevali v oblaku, pa je odlična aplikacija My Budget Book, ki podatke shranjuje samo lokalno na pametnem mobilniku.

Za začetek bo potrebne kar nekaj samodiscipline, da boste vse izdatke redno beležili, a če boste vztrajni, vam bo to kmalu prešlo v kri. Tudi zato priporočamo aplikacijo na mobilniku, saj imate telefon vedno s seboj in lahko vse izdatke vnašate sproti.

PAMETNI NAČRTUJEJO
Z rednim beleženjem prihodkov in izdatkov postane načrtovanje posameznikovega ali družinskega proračuna mnogo lažje. Ko imate pregled nad rednimi prihodki in izdatki, sestavite proračun. Določite, koliko denarja lahko na mesec porabite za določeno vrsto izdatkov, in se tega dosledno držite. Določite tudi znesek, ki ga boste vsak mesec namenili v prihranke. Bodite seveda realistični in si postavite dosegljive cilje. Le tako se jih boste lahko držali in imeli tudi voljo za vztrajanje.

Na koncu se za doseženi cilj ne pozabite nagraditi. Če vam uspe v mesecu porabiti manj od načrtovanega, si z delom privarčevane razlike kaj privoščite. To vas bo spodbudilo, da boste varčni tudi prihodnji mesec, saj boste vedeli, da vas čaka nagrada.

RAZDELITEV PRIHRANKOV IN SKLAD ZA NEPREDVIDENE STROŠKE
Prihranke razdelite v tri sklade:
  1. nedotakljivi prihranki samo za nujne primere;
  2. prihranki za dolgoročne investicije (npr. vzdrževanje nepremičnine, nakup avtomobila);
  3. prihranki za srednje- in kratkoročne načrte (npr. nakup novega gospodinjskega aparata, servis avtomobila, dopust).
Prelivanje sredstev naj bo, razen v izjemnih primerih, dovoljeno navzgor (npr. iz sklada za srednje- in kratkoročne načrte v sklad za dolgoročne investicije), ne pa tudi obratno. Tako se zaščitite pred nenamenskim trošenjem.

Poleg tega si ustvarite tudi sklad za nepredvidene stroške, v katerega namenite od 1.000 do 2.000 evrov za nepredvidene izdatke, kot je okvara avtomobila, nujna nepredvidena popravila na nepremičnini in podobno.

ZNEBITE SE DOLGOV
Zadolževanje – ali je to kredit, lizing, nakup na obroke ali plačevanje s karticami z odloženim plačilom – vodi v manj pregledne osebne finance. V skrajni točki pomeni tudi delno odpoved osebni svobodi, saj vas prisili sprejemati odločitve, ki vam morda niso všeč, a jih morate sprejeti zgolj zato, ker morate odplačati dolg.

Živeti z dolgom pomeni tudi živeti dražje, kajti izposojeni denar ni zastonj. Plačevati morate obresti, zavarovanje, letne članarine. »Toda brez kredita ne bi nikoli mogel kupiti tega-in-tega«, je pogosto slišati. Takšna logika izhaja iz predpostavke, da je potrebno vse imeti takoj. Pa je res nujno takoj zadovoljiti vse svoje želje? Ni, če vemo, da kupovanje materialnih dobrin prinaša le kratkotrajno zadovoljstvo. Medtem ko se dolgoročno zadovoljstvo nahaja v stabilnosti in finančni varnosti, ki ju prinašata varčevanje in načrtovanje. Ko enkrat naredimo preskok iz »kupim zdaj, odplačam kasneje« v »najprej privarčujem, nato kupim,« ne samo da zapravimo manj, temveč v svoje življenje vnesemo mir, svobodo in varnost.

RAZMIŠLJAJTE O PRIHODNOSTI
Danes vam gre lahko dobro. Lahko si marsikaj privoščite in zraven še prihranite. Toda ste prepričani, da bo vedno tako? Poškodba, bolezen ali izguba službe lahko prizadenejo vsakogar. Prihodnost pokojninskega sistema je vprašljiva. Zato se je dobro pripraviti na različne možne scenarije, ki se lahko uresničijo v prihodnosti.

​Za miren spanec je dobro imeti prihranke, ki omogočajo osnovno preživetje vsaj za leto dni. Če predpostavimo, da osnovno preživetje omogoča minimalna plača, to pomeni približno 7.000 evrov prihrankov za preživetje enega leta brez dodatnih prihodkov. Ti prihranki naj bodo ločeni od ostalih in resnično namenjeni samo najnujnejšim primerom, kot so izguba službe, bolezen in podobno.

ZDRAVA KMEČKA PAMET
Vsak preudaren kmet ve, da ne sme prodati in porabiti vseh semen, temveč jih mora nekaj prihraniti za naslednjo setev in morebitna sušna leta. Bodite tudi vi preudarni pri svojih osebnih financah. Upoštevajte pravilo zdrave kmečke pameti, ki pravi, da človek ne sme porabiti več, kot ustvari.
Za več informacij si lahko naročite svoj ogledni izvod revije Moje Finance.