Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pred kratkim izdala svojo 2016 lestvico Države z najboljšim indeksom in kakovostjo življenja.

Da so lahko to izračunali so pri OECD študirali 34 držav po 11 parametrov dobrega počutja, vključno z ravnovesjem med poklicnim in zasebnim življenjem, finančno premoženje, varnost, izobraževanje in kakovost okolja. Uporablja podatke iz Združenih narodov, nacionalnih statističnih uradov, in Gallup organizacije.

Oglejte si države, ki so se prebile na sam vrh po vsaki kategoriji.

11. Nizozemska

Ta država ponaša z eno najvišjih stopenj pismenosti v svetu. OECD je ugotovil,  da učenci na Nizozemskem dosegajo nadpovprečne rezultate v matematiki, znanosti in branju testov razumevanja.

vir: Wikipedia Commons,
Leiden Univerza, najstarejša univerza na Nizozemski.

10. Islandija

Država je padla osem mest od lanskega indeksa. Odstotek delovne sile Islandije, ki je bila brezposelna eno leto ali dlje, je na skoraj 0,7% nižji od povprečja OECD 2,6%.
vir: Shutterstock,
Reykjavik, Islandija

9. ZDA

Čeprav je padel štiri mesta od lanskoletnega indeksa, ZDA uvrščajo na vrh na področju stanovanj, dohodka in bogastva. Razpoložljivi dohodek na povprečno gospodinjstvo je 41.071 $ na leto, kar je največ v študiji OECD.
najboljše države
vir: Flickr User Barn Images,
Mestni potniki

8. Finska

Na Finskem, 4% zaposlenih dela dolge ure, kar je precej nižje od povprečja OECD 13%.
najboljše države
vir: AP/Lehtikuva, Martti Kainulainen,
Esplanade Park v Helsinkih.

7. Nova Zelandija

Leta 2016 si je prislužila dve dodatne pike, saj velikokrat daje prednost okolju. Emisije toplogrednih plinov so relativno nizki v državi, predvsem zaradi nizkega prebivalstva.
najboljše države
vir: TripAdvisor,
čudovita Nova Zelandija.

6. Švedska

Ljudje na Švedskem imajo visoko stopnjo državljanskega prizadevanja. Pri zadnji izvolitvi, je 83% prebivalcev izkazalo, da glasujejo za svoj parlament.
vir: Reuters,
Glasovnice iz volitev.

5. Kanada

Ta država se uvršča visoko zaradi cenovno dostopnih stanovanj. V letu 2000 je vlada Toronta in Vancouverja razvrstila premoženje za namen uporabe zemljišč posamezne družinske soseske, tako da bi lahko lastniki stanovanj dali v najem dodatne prostore (s čimer se poveča količina dostopnih najemov).
vir: Wikipedia Commons,
Markham predmestje v Torontu.

4. Švica

Stopnja brezposelnosti v Švici se giblje okrog 3,1%, med najnižjimi na svetu.
vir: Shutterstock / Andreas Zerndl,
Zurich, Švica.

3. Danska

Država je skočila 7 mest od lanskega indeksa in se uvršča med prve zaradi plačanih počitnic, kar je v povprečju 5 tednov počitka na leto. V povprečju delavci s polnim delovnim časom poročajo, da namenijo 66% svojih dni, za “osebno nego” (to ne deluje).
vir: Stig Nygaard,
Slette Strand Beach na Danskem.

2. Avstralija

Čeprav je bila Avstralija postavljen kot številka ena za leto 2013 in 2014 (nato četrta leta 2015), je druga v letošnjem indeksu. OECD je pokazala, da ljudje čutijo močan občutek za skupnost v Avstraliji: 95% Avstralcev meni, da pozna nekoga, na katerega se lahko zanesejo.
vir: Good Free Photos,
Sydney, Australija

1. Norveška

Država se je uvrstila najvišje tudi prejšnje leto. Ljudje živijo svoje najboljše življenje na Norveškem, kjer ima večina plačana delovna mesta, visoko raven izobrazbe in v povprečju živijo 82 let.
najboljše države
vir: Flickr/Éole Wind,
Oslo, Norveška

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji