Ko je govora o trajnostnem načinu življenja, je za mnoge prva asociacija ekologija. Ta je sicer res pomemben del trajnostnega bivanja, a še zdaleč ne edini. V nadaljevanju vam bomo predstavili 10 načinov, s katerimi boste v svoje življenje vnesli več vsebine z dolgoročno vrednostjo.
1. Ali res potrebujem to?
Trajnostni način življenja pomeni zmernost. Pomeni pridobivanje in uporabo samo tistih materialnih dobrin, ki jih zares potrebujemo. Preden kupite nek nov predmet, se vprašajte: Ali ga res potrebujem ali pa si ga želim samo zato, ker bi se dobro počutil, če bi ga imel?
2. Ali lahko popravim?
Stvari se iztrošijo in pokvarijo. Toda namesto, da iztrošeno ali pokvarjeno reč odvržete in kupite novo, se pozanimajte, ali jo je mogoče popraviti.
popraviti zadevo
Na spletu obstajajo številni vodiči za popravilo najrazličnejših stvari.
3. Ali lahko uporabim na nov način?
Če se iztrošene ali pokvarjene stvari ne da popraviti ali pa bi bilo popravilo nesorazmerno drago, razmislite, ali se jo da uporabiti na kak drug način oziroma za kak drug namen. Strgana bombažna oblačila so na primer še povsem uporabna kot krpe za čiščenje tal ali avtomobila.
4. Ali lahko predelam?
Marsikatero odsluženo ali pokvarjeno stvar je mogoče predelati tako, da služi za nov namen. Stol z zlomljeno nogo lahko predelate v pručko. Iz ponošenih ali strganih kavbojk lahko sešijete torbico.
5. Zmanjšam porabo električne energije
Poleg običajnih ukrepov varčevanja z električno energijo, kot so ugašanje luči in izklapljanje naprav, ki niso v uporabi, lahko občutno zmanjšate porabo elektrike z zamenjavo klasičnih žarnic z LED svetilkami. Ste vedeli, da samo 15-vatna LED svetilka osvetli prostor tako kot klasična 100-vatna žarnica?

varčevanje z energijo

6. Zmanjšam porabo goriva in skrbim za zdarvje
Večino poti po mestu je namesto z avtom mogoče opraviti peš, s kolesom in javnim prevozom. Pri prvih dveh poleg tega, da naredite nekaj dobrega za okolje (in svojo denarnico), koristite tudi svojemu zdravju.
7. Podarjam samo darila z vrednostjo
Težko si je predstavljati, koliko tisoč ton daril vsako leto konča med odpadki, ker za obdarjenca nimajo uporabne vrednosti. Namesto da kupite še eno plastično igračo, še en svečnik ali vazo, še en gospodinjski pripomoček, … podarite raje doživetje, vrednostni bon ali denar. Še posebej, če niste prepričani, kaj si obdarjenec zares želi ali kaj v določenem trenutku zares potrebuje.
8. Izogibam se množičnemu turizmu
Množični turizem je za energetiko in kmetijstvom eden največjih onesnaževalcev in uničevalcev naravnega okolja. Namesto za letovanje v turističnih resortih ali križarjenje se raje odločite za katero od bolj trajnostnih oblik preživljanja dopusta: bivanje v manjših lokalnih penzionih ali pri zasebnikih, kampiranje, uporabo planinskih koč. S tem boste tudi podprli lokalno ekonomijo in lokalne pridelovalce hrane.
9. Mislim globalno, kupujem lokalno
Tudi v domačem okolju boste s kupovanjem izdelkov in storitev lokalnega izvora podpirali lokalne proizvajalce in ponudnike. S tem svojega denarja ne boste dajali korporacijam, ki dajejo prednost lastnemu poslovanju pred skrbjo za okolje in človeka. Poleg tega izdelek, ki je do kupca prepotoval na tisoče kilometrov, že v osnovi negira trajnostni pristop.

svoj čas namenjam ljudem

10. Svoj čas namenjam ljudem, ne stvarem
Kopičenje materialnih dobrin vodi v začaran krog služenja tem dobrinam. Več stvari kot imate, več časa (in denarja) porabite zanje. Treba jih je namreč čistiti, pospravljati, vzdrževati, popravljati, zamenjevati iztrošene z novimi … ali ne bi bilo lepše ta čas preživeti z družino, sorodniki, prijatelji?
Ali prakticirate še kak način za bolj trajnostno življenje? Delite ga z ostalimi v komentarju.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji