Čas branja 3 min

Najprimernejša temperatura v stanovanju pozimi čez dan je po besedah energetskih svetovalcev od 20 do 22 stopinj Celzija, ponoči pa ne bo nič narobe, če bo še kako stopinjo manj. Torej naši prostori bi morali biti pozimi topli, a spet ne pretopli.

Po statističnih podatkih v slovenskih gospodinjstvih gre kar 62 odstotkov energije za ogrevanje prostorov in 19 odstotkov za ogrevanje sanitarne vode. Na vprašanje, ali lahko ta strošek znižamo, energetski svetovalec Matjaž Malovrh odgovori pritrdilno: “Dovolj je že, da v nekaterih prostorih zgolj za stopinjo znižamo temperaturo, pa bomo na letnem nivoju privarčevali kar precej.”

“V zimskih mesecih je potrata resnično (pre)velika.”

Ljudje smo namreč razvajeni in pričakujemo, da nam bo med štirimi stenami prej vroče kot hladno, zaradi tega je pogosto temperatura v stanovanju previsoka. Kar pa ni dobro, ne samo zaradi stroškov, temveč tudi zaradi našega zdravja in bivalnega ugodja, opozarja energetski svetovalec. “Namesto da bi nastavili na priporočljivo in tudi najboljšo temperaturo za zdravje, radi prostore prekomerno ogrevamo in v njih uživamo v kratkih rokavih, namesto da bi se oblekli letnemu času primerno in na primer v dnevni sobi sedeli v jopici ali puloverju.”

Najbolj toplo naj bo v kopalnici

Kolikšne pa so priporočene temperature v zaprtih prostorih? Priporočene temperature so nekoliko nižje od tistih, ki jih je večina ljudi pripravljenih sprejeti. Za bivalne prostore, kot sta jedilnica in dnevna soba, se priporoča od 20 do 22 stopinj, za kuhinjo pa celo kakšna stopinja manj, saj se v njej veliko toplote nabere tudi zaradi uporabe gospodinjskih aparatov.

Toploto oddajajo aparati, namenjeni kuhanju, kot tudi hladilnik in pomivalni stroj. Tudi za sobo, v kateri spi dojenček, se z zdravstvenega stališča priporoča zgolj 18 stopinj. Nekoliko višje temperature so primerne za otroške sobe, v katerih se otroci igrajo in učijo, v njih naj bo čez dan 22 stopinj, še nekoliko več – od 22 do kar 24 stopinj – pa je prava temperatura za kopalnico. V pomožnih prostorih, kot je denimo garderoba ali prostor za shranjevanje, kjer ogrevanje dejansko ni potrebno, običajno poskrbimo le, da ne pride do zmrzali, tam naj bo temperatura vsaj šest stopinj.

“V spalnih prostorih naj bi bila temperatura med 16 in 18 stopinjami, saj sicer spanec ni udoben.”

V stopala nas hitro zebe

Na kaj moramo paziti: posebno pozornost velja nameniti temperaturi tal. Pri klasičnem ogrevanju nas pozimi lahko hitro zebe v stopala, temperatura je 15 do 18 stopinj, kar povzroči splošen občutek pomanjkanja toplote, zato je treba obuti copate.

V hišah in stanovanjih s talnim ogrevanjem pa je treba poskrbeti za nasprotno, in sicer da temperatura tal ni previsoka. Priporoča se temperatura tal 25 stopinj, še zlasti v prostorih, kjer se veliko zadržujemo ali kjer se otroci igrajo na tleh. V prostorih naj bo prijetno toplo, ne pa vroče. To pomeni, da temperaturo prilagodite aktivnostim: če boste kuhali, pospravljali ali likali, je lahko nekoliko nižja kot takrat, ko boste na kavču gledali televizijo.

Prihranki zaradi primernih temperatur

Vsekakor pa imejte v mislih, da lahko le ena stopinja razlike strošek letnega ogrevanja zniža ali zviša za več odstotkov, opozori Malovrh. Z ustreznimi temperaturami lahko prihranimo – če imamo v bivalnem prostoru denimo 20 stopinj Celzija namesto 24, pri tem prihranimo do 20 odstotkov, saj so naši stroški toliko nižji.

“PAZITI moramo, da imamo ustrezna ogrevalna telesa in da so ta pravilno umeščena v prostor.”

Če je ogrevalno telo skrito v kotu za pohištvom, je njegov izkoristek zelo nizek. Kot pri temperaturi tudi pri vlagi nobena skrajnost ni dobra. Negativen vpliv suhega zraka občutimo kot utrujenost, pomanjkanje energije, razdražljivost in splošno slabše počutje. Na drugi strani pa so preveč vlažni prostori idealno okolje za razvoj plesni in bakterij ter s tem različnih s tem povezanih bolezni – če že odmislimo neprijeten vonj in videz sten. Zato naj bi se priporočena relativna vlažnost pozimi gibala med 40 in 55 odstotki. Dosežemo jo s primerno notranjo temperaturo in rednim, zmernim prezračevanjem nekaj minut večkrat na dan. Tudi stopnjo vlažnosti lahko izmerite z nadvse uporabnimi vremenskimi postajami.

Kolikšna je temperatura v vaših bivalnih prostorih?

 

Avtor: M.J.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji