Ste imeli kdaj občutek, da vaši starši bolj kot vas zagovarjajo vašega starejšega brata ali sestro? Ekonomisti z Univerze v Edinburgu so v znanstveni reviji Journal of Human Resources zapisali, da so prvorojeni otroci pametnejši od svojih mlajših bratov ali sester.
Da bi lažje objasnili “prvorojeni učinek” – fenomen, ki skuša razložiti, zakaj so prvorojeni otroci v družini bolj inteligentni, so raziskovalci v študiji spremljali razvoj 5.000 otrok, starih od manj kot enega leta pa vse do 14 let. Vsaki dve leti so jih povabili na reševanje nalog, v kateri so potem ocenjevali otrokove veščine branja, govorjenja in risanja. Izčrpni podatki so dokazali višji IQ pri prvorojencih v primerjavi z njihovimi mlajšimi brati ali sestrami že v prvem letu rojstva.
brat in sestra
brat in sestra
Prvorojenci in drugorojenci so dobili podobno ali enako čustveno podporo svojih staršev, razlika pa se je pokazala v času, ki so ga starši namenili otroku pri skupnem druženju, branju, igranju in poslušanju glasbe.
Da pa niso vse raziskave v korist prvorojencev, naj dodamo še to, da so pretekle raziskave pokazale, da so mlajši bratje in sestre po drugi strani bolj pripravljeni na sodelovanje, bolj zaupljivi in zaradi tega menda tudi bogatejši.
Ob tem so navedli še zanimiv rezultat študije, namreč, da imajo starejši v družini v povprečju, kar 25 odstotkov manj denarja kot njihovi mlajši bratje ali sestre, kar naj bi izhajalo iz tega, da so tudi manj zaupljivi.
Delite prispevek s svojim bratom ali sestro in jim polepšajte dan! 🙂

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji