Za mnoge od nas so sanje skoraj nematerialna prisotnost. Če imamo srečo, se lahko spomnimo samo najhitrejšega pogleda v hladni svetlobi dneva; celo tisti od nas, ki se lahko spomnimo preteklih sanj v osupljivih podrobnostih, se lahko nekaj dni zbudijo s skoraj nič spominom na to, o čemer smo sanjali.

O vzrokih, ki se lahko dogajajo, pa je malo. Zakaj imamo sanje – in ali jih lahko zapomnimo – so zakoreninjeni v biologiji naših spalnih teles in podzavesti.

Spanje je bolj zapleteno, kot smo nekoč mislili. Naši počivajoči možgani gredo skozi “roller coaster” mentalnih stanj, medtem ko so nekateri deli polni duševne aktivnosti.

Sanja(rje)nje je najtesneje povezano s stanjem spanja, imenovanim REM (Rapid Eye Movement). REM je včasih znan kot desihroniziran spanec, ker lahko posnema nekatere znake budnosti. V REM spanju oči hitro trepetajo, pride do sprememb v dihanju in cirkulaciji, telo vstopi v paralizirano stanje, znano kot atonija. To se dogaja v 90-minutnih valovih med spanjem in na tej stopnji naši možgani pogosto sanjajo.

Naši možgani gredo skozi “roller-coaster” stanj, ko zaspimo.

V stanju REM-a je še večji pretok krvi v ključne dele naših možganov: skorja, ki zapolnjuje naše sanje z njihovo vsebino, in limbični sistem, ki procesira naše čustveno stanje. Medtem, ko smo v sanjah prijaznem stanju spanja, streljajo z besno električno aktivnostjo. Prednji režnji, ki usmerjajo naše kritične sposobnosti, pa so tihi.

To pomeni, da pogosto slepo sprejmemo to, kar se dogaja v tej pogosto nesmiselni pripovedi, dokler ne pride čas, da se zbudimo. Težava je v tem, da so slike bolj zmešane, težje nam je dojeti. Sanje, ki imajo jasnejšo strukturo, nam je veliko lažje zapomniti.

Vendar pa je pri delu prisotna kemična komponenta, ki je ključnega pomena za ohranitev teh slik sanj: noradrenalin. Noradrenalin je hormon, ki sproži telo in um za delovanje, naše ravni pa so v globokem spanju naravno nižje.

Francesca Siclari, zdravnica za raziskovanje spanja v Univerzitetni bolnišnici v Lausanni, pravi, da obstajajo jasne opredelitve med našimi sanjami in spanjem – in to ni naključje.

“Verjetno je dobro, da sta sanjsko življenje in budno življenje popolnoma drugačna.”

“Mislim, da če bi se spomnili vsake podrobnosti, kot jo lahko naredite v spalnem življenju, bi začeli postajati zmedeni s tem, kar se dejansko dogaja v vašem resničnem življenju,” še dodaja zdravnica.

Pravi, da je ljudem, ki trpijo zaradi motenj spanja, kot je narkolepsija, težko ugotoviti razliko med svojim budnim in spalnim življenjem, to pa lahko povzroči, da se počutijo zmedeno in sramotno.

Ni naključje, da sanje, ki jih najbolj spominjamo, izvirajo iz določenih obdobij v našem ciklu spanja, na katere vplivajo kemikalije, ki tečejo po naših spalnih telesih. “Običajno sanjamo najbolj resno v REM spanju, ko je raven noradrenalina v možganih nizka,” pravi.

Pomembno je, da si ne moremo zapomniti vsega o naših sanjah, da jih ne zamenjamo z resničnostjo.

Morda bomo sanjali tik preden se zbudimo – toda naše jutranje rutine dejansko ovirajo spomin na posnetke. Pogosto se iz našega dremeža preplašimo z budilko, ki povzroči naraščanje ravni noradrenalina – s tem pa otežujemo zadrževanje sanj.

“Nekdo, ki me vpraša, zakaj se ne morejo spomniti svojih sanj, pravim, da je to zaradi tega, ker prehitro zaspi, spi preveč dobro in se zbudi s svojo budilko,” pravi raziskovalec Harvard Medical School Robert Stickgold. »Njihov odgovor pa je ponavadi,» Kako ste to vedeli? «

“Obstajajo tudi ljudje, ki se dobro spomnijo svojih sanj in dejansko začnejo izvažati te spomine v svoj dan.”

Stickgold pravi, da se veliko ljudi spomni svojih sanj iz obdobja spanja, ko se um začne potikati in sanjske podobe se pojavljajo, ko se ljudje vlečejo in izstopijo iz spanja – proces, ki se imenuje »hipnagoško sanjanje«. Stickgold pravi, da je pred nekaj leti izvedel študijo, kjer so študenti v laboratoriju prebudili kmalu po tem, ko so začeli vstopati v to stanje. »Vsak od njih se je spomnil sanjanja,« pravi.

»Ta stopnja je prvih pet ali deset minut po zaspanosti. Če samo hitro zaspite – tako kot vsi želimo, da bi lahko – si ne boste zapomnili ničesar iz tistega dela vašega cikla spanja. ”

Torej, kaj, če si aktivno želite zapomniti svoje sanje? Očitno je, da je vsako spanje drugačno, vendar obstaja nekaj splošnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da se držite svojih sanj.

“Sanje so neverjetno krhke, ko se prvič zbudimo, in nimamo resničnega odgovora, zakaj je tako,” pravi Stickgold. »Če ste oseba, ki kar skoči iz postelje, ko se zbudi, se ne boste spominjali svojih sanj. Ko boste spali v soboto ali nedeljo zjutraj, je to odličen čas, da se spomnite sanj.

“Ljudem povem, da popijejo tri velike kozarce vode, preden gredo v posteljo. Ne tri kozarca piva.”

»Kaj svojim učencem povem na svojih tečajih je, ko se zbudiš, skušaj še vedno ležati – ne odpiraj oči. Poskusite “plavati” in hkrati poskusite zapomniti, kaj je bilo v vaših sanjah. To, kar počnete, je, da pregledujete sanje, ko vstopate v svoje budno stanje in se jih boste spominjali tako kot vsak drug spomin.«

Pogosto smo iz našega dremeža preplašeni z budilko, zaradi česar si nam je težje zapomniti svoje sanje.

Obstaja še več zanesljivih načinov, kako se spomnite sanj, pravi Stickgold. »Ljudem povem, da popijejo tri velike kozarce vode, preden gredo v posteljo. Ne tri kozarca piva,  ampak vodo. Zbudili se boste tri ali štirikrat ponoči in ponavadi se boste zbudili ob koncu cikla spanja REM, kar je naravno.

 

Avtor: M.J.