Anksioznost oz. tesnoba je lahko izčrpavajoča. To vemo vsi iz osebnih izkušenj. Biti v zvezi z nekom, ki se spopada s tesnobo, je lahko izziv. Spodnji nasveti vam lahko pomagajo, da ste najboljši možni partner takšni osebi.

Osupljivo je, da so anksiozne motnje zelo zdravljive, vendar le 37 odstotkov trpečih dobi oz. poišče ustrezno zdravljenje, ki ga potrebujejo. Del težave je v tem, da ljudje pogosto ne prepoznajo, s čim se ukvarjajo, kadar imajo tesnobo, ali pa se bojijo oz. jih je sram vprašati za pomoč.

Anksiozne motnje so najpogostejša duševna bolezen v ameriki, prizadenejo 40 milijonov LJUDI, starih 18 in več let.”

Če opazite, da vaš partner doživlja katerega koli od naslednjih znakov, se lahko spoprijema s tesnobo – ne glede na to, če on to ve ali ne: čuti živčnost, napetost ali nemir; ima občutek panike, se prekomerno poti ali se trese, ima težave s koncentracijo ali s spanjem, ima hiter srčni utrip, ali pa se celo izogiba opravilom in ljudem.

Obstajajo tudi izobraževanja o tem, kaj je tesnoba, kako se manifestira in kako se lahko počuti oseba v taki situaciji. Tako znanje vam lahko pomaga bolje razumeti partnerja, ki se spopada s tesnobo in ga lahko zato tudi bolje podprete.

1. Partnerja morate poslušati in ne domnevati.

Ljudje na žalost predpostavljamo več, kot se zavedamo. Vsi bi se morali sprostiti pri svojih občutkih in s poslušanjem svojemu partnerju omogočiti varen prostor, da razloži, kaj čuti. Poslušanje je eno največjih daril, ki ga lahko damo drugemu človeku, ne glede na to, ali gre za tesnobo ali ne. Ko resnično poslušate, kaj govori vaš partner, in razumete, od kod prihaja njegova tesnoba, lahko bolje spoznate njegove izkušnje in kako ga morebiti lahko podprete.

2. Potrebuje vaše potrpljenje.

Potrpežljivost je vrlina, vendar nujno potrebna, da bi bili dober partner nekomu, ki doživlja tesnobo. Anksioznost je zapletena, odvisno od posebne vrste motnje pa lahko tudi paralizira. Ljudje s tesnobo celo kdaj pa kdaj razmišljajo o tem, če bi sploh vstali iz postelje.

Pomembno je, da svojemu partnerju zagotovite čas in prostor, ki sta potrebna, da stori tisto, kar potrebuje, da prebrodi te posebno težke dneve. Težko je sedeti in preprosto poslušati ali gledati, kako je partner v bolečini ali stiski, vendar bo tudi to minilo. Po drugi strani pa se prepričajte, da greste z njegovim ritmom (fizično ali čustveno) in ne poskušajte samo “popraviti” situacije. Opomnite ga, da bo tisto, kar čuti, minilo in vi boste tam, ko se bo to zgodilo.

3. Partner se želi počutiti “prizemljenega”.

Verjetno ste že slišali koga, ki se sklicuje na svojega partnerja kot na svoj “kamen”. Pomagati partnerju, da ostane prizemljen, medtem ko ga muči tesnoba, je dobesedna razlaga tega občutka. Nekoga obdržati “prizemljenega” je metoda, ki pomaga, da osebe z tesnobo ostanejo v sedanjosti.

Eden od klasičnih načinov, kako se lahko anksioznost kaže, je skozi “kaj, če…”. Na primer: “No, če to storim, kaj potem, če se to zgodi, in če se to zgodi, potem to ne bo delovalo in potem bom ….” in nadaljuje se naprej in naprej. Kot neskončna zanka oz. spirala. Torej, poskusite se s partnerjem pogovoriti o možnih tehnikah, ki jih boste uporabljali v prihodnosti, v primeru da se podobna situacija ponovi.

Kaj pomaga partnerju, da se vrne v sedanji trenutek? Postavljajte mu vprašanja. Navajajte mu dejstva. Dotaknite se ga. Pogovarjajte se o tem in oblikujte načrt, tako da mu boste naslednjič samo pomagali in ne samo vprašali, kaj potrebuje.

4. Lahko mu pomagate prepoznati njegov “tesnobni” glas.

V praksi, imenovani »pripovedna terapija«, se spodbuja, da svoji anksioznosti daste ime in napišete zgodbo ali celo narišete sliko. In čeprav to morda zveni kot otroška terapija, je tudi za odrasle zelo koristno. Če partnerju pomagate poimenovati svojo anksioznost, vam lahko to kasneje olajša pogovore o tem. Še posebej, če se srečujeta s situacijo, v kateri se ne moreta ločiti od občutkov tesnobe.

Svojega partnerja nežno opomnite, kaj se dejansko lahko dogaja, namesto tega, kaj pravi njegov “tesnobni” glas. Prepričajte se le, da je to storjeno na prijazen, ljubeč in nerazsoden način. Tako boste partnerja opomnili, da naj ga ne skrbi. Anksioznost so čustva, ki jih občutijo takšni ljudje in ne oseba, ki se spopada s tem.

5. Partner (verjetno) hrepeni po preprostosti.

Resnično težko je sprejemati odločitve, medtem ko je vaš partner zaskrbljen. Torej, v primeru, da ima vaš partner napad panike ali dan z veliko tesnobe, je ena najboljših stvari, ki jo lahko naredite, da mu ponudite možnost A in B, kako naprej v smeri reševanja neke situacije.

Primer tega bi bil: “Dragi, greva bodisi v spalnico in se pogovoriva ali pa se lahko usedeva na kavč in pogovarjava. Kaj bi raje?” Partnerja ne želite preplaviti z milijonom možnosti, saj lahko to le poslabša situacijo. Omejitev števila možnosti pomaga osebi, ki doživlja tesnobo, izbirati z večjo lahkoto in seveda z manj stresa.

6. Zanaša se na vas, da ga “porinete” v pravo smer.

Če ima vaš partner napad panike (v tem primeru ga ne silite, da bi karkoli moral narediti), je sveži zrak zelo pomemben in celo priporočljiv. Če greste na sprehod, lahko pogosto pomaga ublažiti tesnobo. Sprehod okoli bloka / hiše ali naselja je odlična možnost, če se vaš partner še posebej počuti tesnobnega. Sprehodi lahko delajo čudeže za naš um in nam pomagajo umiriti živce.

Težki del tega je, da ko se nekdo počuti tesnobno, običajno ne zapušča hiše. Njegovi tesnobni možgani ga skušajo ohraniti “varne”, kar za marsikoga lahko pomeni, da ostane na mestu, kjer se počuti najbolj prizemljenega in ima največ nadzora. Vendar pa so velike koristi sprehoda zunaj, zato ga poskušajte spodbuditi (ne da bi se počutil prisiljenega), da gre na sprehod z vami, in mu ustvarite varno dejavnost, kar mu koristi, medtem ko se počuti tako oviranega.

 

Avtor: M.J.