Ali ste vedeli, da je za uravnavanje bioritma ključnega pomena svetloba? Več raziskav je pokazalo, da se ob odsotnosti dnevne svetlobe in drugih informacij o času (npr. če je človek zaprt v temni sobi brez ure) bioritem po nekaj dneh poruši do te mere, da človek ni več sposoben ugotoviti, ali je zunaj dan, ali noč, izgubi pa tudi občutek za pretečeni čas.

Kot pišejo na Slo-Techu, so raziskovalci z Univerze v Manchestru opravili študijo, s katero so ugotovili, da poleg jakosti svetlobe na bioritem vpliva tudi barva svetlobe. Iz tega lahko potegnemo koristne zaključke za dobro počutje v spalnici.
spalni prostor
Vir: home-designing.com

SVETLOBA

Prvo pravilo za dober spanec je, da naj bo prostor, v katerem spimo, vedno zatemnjen. Če skozi okna prihaja svetloba z ulice, uporabimo rolete ali zavese iz goste tkanine.
Pred spanjem se je potrebno izogibati uporabi računalnika, tablice in mobilnega telefona. Modrikasta svetloba, ki jo seva zaslon, možgane nezavedno »prepričuje«, da je dan in da (še) ni čas za spanje. Iz istega razloga strokovnjaki za spanje odsvetujejo tudi gledanje televizije v spalnici.
Za osvetlitev spalnice so priporočene sijalke, ki oddajajo svetlobo toplega barvnega spektra. Pri nakupu je zato potrebno biti pozoren na oznako K (Kelvin). Nižja kot je številka pred oznako K, bolj topla je svetloba, ki jo oddaja sijalka. Za spalnico je priporočena vrednost med 2700 in 3000 K, kar je enakovredno svetlobi, ki jo oddajajo klasične žarnice na žarilno nitko (ki so jih evropski birokrati prepovedali). Prav tako svetloba v spalnici ne sme biti premočna. Za branje v postelji uporabimo točkasto svetilko, ki osvetli samo knjigo in ne »sveti v glavo«.
LEŽIŠČE
Za dober spanec, ki nas bo napolnil z energijo, je ključnega pomena tudi kakovostno ležišče. Okusi so tukaj različni – nekateri bolje spijo na tršem, drugi na mehkejšem ležišču. Izberite takšnega, ki najbolj ustreza vam, pri tem pa ne varčujte in bodite zahtevni do prodajalca. Če je možno, se pred nakupom dogovorite za nekajdnevni preizkus ležišč različne trdote in sestave. Le tako boste ugotovili, ali vam bolj ustreza spanje na klasični vzmetnici, lateksu, spominski peni, vodni postelji … vsak prodajalec hvali svojega konja, na vas pa je, da ugotovite, na kateri vrsti ležišča se najbolje naspite.
ležišče
Kakovostno ležišče je ključnega pomena za dober spanec. Vir: blacksheepmattress.com

MIKROKLIMA

Optimalna temperatura prostora, v katerem spimo, naj bi bila približno dve do tri stopinje nižja od temperature v ostalih prostorih. Še bolj kot to pa je pomembno, da prostor pred spanjem prezračimo. Svež in primerno vlažen zrak je ključnega pomena za
mikroklima
Vremenska postaja vam pomaga nadzorovati temperaturo in vlago v prostoru.
kakovosten spanec. Ne bojte se, bi z zračenjem v hladnejših dneh »metali kurjavo skozi okno«. Zrak se namreč hitro ogreje nazaj, zidovi pa se pri 5- do 10-minutnem zračenju ne ohladijo.
Zračenje ni pomembno samo za zagotavljanje zadostne ravni kisika v zraku, ampak tudi zauravnavanje vlažnosti zraka. Priporočljiva relativna vlažnost bivalnih prostorov znaša med 35 in 55 odstotki. Nižja relativna vlažnost lahko suši sluznico in zmajšuje njeno odpornost, visoka vlažnost pa v hladnem obdobju predstavlja nevarnost za razvoj plesni.

SPANJE BREZ PARTNERJA?

Veliko kontroverznosti zadnje čase sproža vprašanje, ali je za kakovosten spanec bolje, da partnerja ne spita v isti postelji. Več raziskav je namreč pokazalo, da deljenje postelje z drugo osebo zmanjša kakovost spanja, kar posledično vpliva na počutje čez dan, dolgoročno pa tudi na zdravje. Spanje v ločenih posteljah ali celo ločenih prostorih ni za vsakogar, a če menite, da bi bolje spali v postelji, ki je ne bi delili z nikomer, velja narediti preizkus. Seveda ob soglasju in razumevanju s strani drugega partnerja, sicer se lahko zgodi, da boste v prihodnje tako ali tako spali sami.
Imate tudi vi kakšen nasvet za kakovosten spanec, ki bi ga delili z drugimi bralci? Zapišite ga v komentarju.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji