Glagol »hekati« oziroma v angleščini »to hack« ima domovinsko pravico v svetu računalništva. Prva asociacija nanj so ponavadi vdori v računalniške sisteme. Ampak v osnovi »hekati« ne pomeni početi nekaj nedovoljenega. Nasprotno, pomeni raziskovanje, kako je nekaj narejeno, kako deluje, predelovanje, izboljševanje, uporabo na drugačen način.

»Hekanje« v Ikeinem primeru torej pomeni predelovanje in uporabo opreme in pohištva na izvirno drugačen način, kot si je zamislil proizvajalec.
Pa začnimo! Največjo zbirko idej za »hekanje« Ikeinega pohištva najdemo na spletni strani Ikea Hackers. Poglejmo nekaj primerov.

IZVIREN KUHINJSKI OTOK

Za izdelavo kuhinjskega otoka, ki služi kot dodatna delovna površina, miza za zajtrk in prostor za shranjevanje raznih potrebščin, potrebujemo police Kallax (Expedit) in tri podnožja s kolesci, vrhnjo ploščo Linmon, dve nogi Olov ali Gerton, običajno kotno letvico ter nekaj vijakov.

Končni izdelek je takšen:

kuhinjski otok
Natančnejša navodila za izdelavo kuhinjskega otoka najdete tukaj.

IKEA + LEGO OBEŠALNIK ZA KLJUČE

Ali vedno znova iščete, kam ste dali ključe? Potem je naslednja rešitev prav za vas. Potrebujete stojalo za fotografije Ribba (ali katero od stenskih polic, npr. serije Lack), nekaj Lego kock, epoksi lepilo in vrtalni stroj. Ker slike povedo več kot tisoč besed, si končni izdelek oglejte v spodnji galeriji.
Navodila za izdelavo najdete tukaj.

STOJALO ZA KOLO

Ikeino pohištvo lahko uporabimo tudi kot stojalo za kolo.

SKRIVALIŠČE ZA DRAGOCENOSTI V STENSKI POLICI

»Hekanje« stenske police Lack v skrivališče za dragocenosti zahteva nekaj več ročnih spretnosti in orodja. Podrobna navodila v devetih korakih lahko prenesete s spletišča Instructables.

ZA GEEKE: MIZICA IKEA LACK KOT STREŽNIŠKO OHIŠJE

Kam pospraviti računalniško opremo v 19” ohišjih? Nič lažjega. Uporabimo klubsko mizico Ikea Lack, ki je ravno pravšnje velikosti, da lahko vanjo vgradimo strežnik, diskovno polje, stikalo (switch) in drugo računalniško ali profesionalno avdio-video opremo v 19” ohišju vse do velikosti 8U.
Možnosti za »hekanje« Ikeinega pohištva je še mnogo. Če poznate ali celo uporabljate kak »Ikea hack«, ga v komentarju delite še z drugimi bralci naše revije. Zares izvirne ideje morda celo nagradimo!