December marsikoga spomni na uporabo petard.

To je mesec, ki se ga veseli, zaradi uporabe petard, še vedno preveč ljudi! Kdo lahko največ stori pri ozaveščanju nevarnosti uporabi, si preberite v članku.

V zadnjih dneh so policisti po Sloveniji mladoletnikom zasegli več petard. Največ na Gorenjskem, kar 1100, v Murski Soboti 140, na območju Celja pa skoraj 850. Ob tem pa policija opozarja, kako nevarna je uporaba pirotehnike ter izpostavljajo pomembno vlogo staršev.

S Policijske uprave Krajn, so sporočili, da je mladoletnik na osnovni šoli hranil več zavojev nedovoljene pirotehnike, okoliščine hrambe v šoli pa kažejo na preprodajo drugim učencem. Mladoletniku so zasegli skoraj 1000 kosov petard ter zoper njega vložili obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

V postopku so policisti govorili tudi s starši mladoletnikov, ki pri preprečevanju nedovoljene in nevarne rabe pirotehnike lahko storijo največ.

Znesek kazni bo več kot 400 evrov!

“Policisti ponovno opozarjamo starše in skrbnike, da so pozorni na nakup, posest, izdelavo ali uporabo prepovedanih pirotehničnih izdelkov svojih otrok,” poudarjajo tudi na Policijski upravi Murska Sobota.

Pri enem od mladoletnikov do zasegli 140 kosov različnih pirotehničnih izdelkov kategorije F2 in F3, pri katerih je glavni učinek pok, te pa so prepovedani. Zoper njega bodo na okrajnem sodišču v Murski Soboti podali obdolžilni predlog zaradi storitve prekrška po zakonu o eksplozicih in pirotehničnih izdelkoh.

Nedovoljena prodaja, kupovanje in posedovanje ter uporaba takšnih izdelkov se kazujne z globo od 400 do 1200 evrov.

Premisli o uporabi, ker so posledice lahko grozljive

Odstotek poškodb, zaradi uporabe nedovoljenih pirotehničnih sredstev, je v zadnjih letih naraslo. Nazadnja poškodba in do sedaj najbolj kritična je odmevna zgodba 14-letnega dečka iz Šentjurja, kateremu so morali amputirati roki do zapestij. Prav tako se poškodbe kopičijo tudi pri živalih.

Rezultat iskanja slik za pok petard

Ne čakajte na osebne izkušnje in ne eksperimentirajte, ker so posledice lahko grozljive. Izkušnje pri teh posledicah pa lahko človeku za vedno spremenijo življenje.

Opozarjajo, da uporaba petard ni občutljiva le pri mladoletnikih, ampak tudi pri odraslih. Zato bodite vzgled vsem mlajšim ter starejšim. Razširite dejstva o neprijetnih situacijah pri uporabi pirotehnike.

Po spletu pa se širi tudi slika, ki nazorno opisuje slabo mnenje o pirotehničnih izdelkih. Delite jo med ljudi! 😉

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji