Starši, nesramnih otrok ni, zato jim nehajte govoriti, da so poredni!

Rezultat iskanja slik za otroci

Ste bili kdaj priča dogodku, ko je otrok vljudno zavrnil določeno hrano, ker ni bil lačen? Ste bili tudi priča, ko se je ta oseba razjezila nad otrokom in ga ozmerjala s “porednim otrokom”?

Kako je lahko otrok, ki ni lačen in vljudno zavrne hrano, poreden?

Rezultat iskanja slik za otroci

Kolikokrat ste v otroških letih tudi sami slišali, da ste poredni? Pa ste res bili poredni ker niste bili lačni, ali zato ker ste nekaj “všpičili”?

Poreden, ker ne želi jesti. Poredna, ker na obisku ne sedi pri miru, igrač in drugih otrok pa ni. Poreden, ker ne želi obleči jakne, ki mu ni všeč. Poreden, ker vpije, medtem ko se igra z avtomobilčki in letali. Poredna, ker noče it spat, ko je čas za to.

Poreden zaradi tega, poreden zaradi onega.

Dandanes otroci niso več otroci, temveč mala nesramna bitja.

Rezultat iskanja slik za trmasti otroci

Nekateri so bolj nagnjeni k agresivnosti, sporom in neposlušnosti, drugi so zelo živahni, a če se želimo pogovarjati o nagajanju in porednosti morate vedeti – otroci se ne rodijo poredni in nagajivi. Nikoli ne počnejo ničesar z namenom, da bi koga jezili ali prizadeli.

Izražajo mnenje, želijo pozornost in skušajo povedati, kaj jim je všeč in kaj ne.

Veliko bolj preprosti in drugačni so, in kot iskreni malčki, še posebej ranljivi.

Vsi ljudje odrastejo, nekateri so takšni, nekateri drugačni. Razlika je le v kakšnih okoliščinah otrok živi. Več pripomb o porednosti, ki jih otrok sliši, prestavljajo večjo verjetnost, da otrok to dejansko začne verjeti. S tem pa ne razloči več med dejansko porednostjo in neosnovano obtožbo, ki prileti iz ust očeta, matere, soseda, dedka, družinskega prijatelja ali kogarkoli, ki je povezan z odraščanjem malčka.

Ker otroci ne razmejo posledic svojih dejanj, je vloga odraslih, da jih o tem podučijo.

Kolikokrat ste sami pojedli košček babičinega peciva, da je niste užalili? – Velikokra. Otrok, ki ni lačen, tega ne bo naredil – spoštujte otrokove odločitve in iskrenost.

Otroci pa ob skoraj vsakem svojem poskusu, da bi uveljavili svojo voljo, slišijo, da nagajajo, da niso pridni, da so poredni. Kar pa je najboljša osnova za vzgojo prestrašenega odraslega, ki si ne bo drznil izraziti svojih želja in stališč ali pa odraslega, ki bo počel neumnosti in iskal opravičila za svoja dejanja.

V Razmislek – preden grajate otroka, se prepričajte, če je res naredil kaj takega, da je graje vredno. Zlobnih in nesramnih otrok ni, obstajajo pa odrasli, ki ne premorejo dovolj potrpljenja in razumevanja za naraščaj, da bi otrokom pojasnili, kako in kaj. Jih naučili vsega potrebnega za življenje, hkrati pa jim pustili, da so otroci.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji