Drage dame, kakšen je vaš najboljši nasvet za nove delovne mame, o porodniškem dopustu, vrnitvi na delo in usklajevanju vsega? Ali pa najboljši splošni nasveti za nove mamice. Kateri nasveti so vam bili posredovani in katere posredujete drugim mladim mamam? Pripravili smo nekaj naših nasvetov za vse mlade mamice. Za delovne in tiste malo manj delavne. 🙂

NAJBOLJŠI NASVETI ZA NOVE MAMICE

Poskrbite, da bo vaš partner razumel, kako mora biti resnično vaš ultimativni podpornik med porodom, ker boste v bolečinah in izčrpane. 

Če lahko, si privoščite pedikuro, ko ste blizu svojega roka. Kasneje se ne boste spomnile oz. ne boste imele časa zaradi vseh skrbi za otroka.

Pojdite v porodno sobo s prilagodljivim načrtom – v redu je reči, da se želite izogniti epiduralni ali da raje ne boste dojile do šestega meseca, – ampak na koncu dneva bodo stvari šle tako, kot gredo.

Če ste zaskrbljene zaradi dojenja, prosite bolnišnico, da poišče njihovega svetovalca za dojenje. Če ga nimajo, prosite za drobno steklenico mleka in jo poskusite uporabiti, da bi otroka navadile dojiti. Dajte nekaj kapljic na otrokov jezik, nato nekaj kapljic na bradavico.

NASVETI ZA IZPOLNITEV MATERINSTVA

Ne načrtujte preveč dela – prepustite se otrokovemu urniku. Ne prebijajte se, če že, se lahko obrnete na bolj izobraževalne projekte v času porodniškega dopusta.

Pazite na delovno e-pošto v obsegu, ki ga potrebujete (lahko je to enkrat na teden ali le enkrat na dan), vendar se večinoma ne poskušajte odzvati na ostale stvari. Naj bo ta čas sveti za vas in vašo družino.

NASVETI ZA NOVE DELOVNE MAME

Bodite nežni do sebe – morda ne bo šlo vse  tako, kot pričakujete. Morda mislite, da boste solzavi in ​​nervozni, ampak namesto tega ste zelo navdušeni, da skočite nazaj v delovno rutino.

Omejite svoje obveznosti med otrokovim prvim letom in spodbudite partnerja, da stori enako. Ko gre za “novega otroka”, več moških reagira tako, da se pridružijo kakim športnim ligam ali se vključijo v nove intenzivne hobije.

Ko že govorimo o partnerju: zgodaj postavite pričakovanja, da si bosta oba delila starševske in gospodinjske naloge. Tu je nekaj stvari, ki jih je treba upoštevati pri razpravi o delitvi starševskih dolžnosti; na splošno deluje najbolje, če kdo od vaju prevzame poln nadzor v različnih kategorijah, namesto da bi jih razdelil. Recimo eden od staršev pospravlja, sesa, drugi kuha in pomiva posodo…

Vaša osebna nega, ko ste spet na delu. Dojenje vas skrbi, da vam bo oskrba mleka upadla, ne glede na to, kaj počnete. Nekatere mame celo pravijo, da se med proizvodnjo mleka počutijo, kot da “ne morejo biti same”. Naredite, kar se zdi v redu za vas in vašo družino, in se ne obremenjujte preveč s tem, kar vam morda rečejo drugi ljudje in družba.

Poporodna kriza identitete je vsekakor pogosta stvar. Zgodi se. Spoštujte to ogromno življenjsko spremembo, ki ste jo pravkar doživeli, in se ne poskušajte prehitro vrniti v svoj stari okvir. Lahko se vrnete tja, morda ne. To je čas za oceno vaših starih prioritet in ugotovitev, kam se uvrščajo nove prioritete. Zlasti prvo leto je vrtinec raznoraznih doživljajev. Prepustite se, na koncu se je še vsem izšlo. 🙂

Avtor: M.J.