Ker nimajo vsi možnosti imeti lastne garaže, se bomo posvetili urejanju kletne shrambe oziroma kleti v bloku. Osnovno izhodišče bo »naredi si sam«.
Shrambe oz. kletni boksi so lahko različnih velikosti in izdelave. Kljub temu jih v grobem lahko razdelimo v tri skupine: 1) zidani, 2) zamreženi, 3) leseni.
Zidani kletni boksi imajo prednost z vidika varnosti in možnosti pritrjevanja polic, žal pa lahko popolnoma zaprt prostor prinese težave z vlago.
Pri zamreženem ali lesenem kletnem boksu težav z zračenjem ne bo, utegnemo pa zato imeti težave z vsem drugim. Na prvem mestu z zagotavljanjem varnosti.  klet in shramba
​1. NAREDI SAM: VARNOST
Večina kletnih boksov v blokih je z varnostnega vidika porazna. V lesen boks je mogoče vlomiti brez vsakršnega orodja, v primeru zamreženega boksa pa zadostujejo klešče za rezanje žice. Kaj lahko storimo?
Lesen kletni boks: Na zunanje stene in vrata z notranje strani privijačimo pločevino. Na izpostavljenih mestih vse skupaj dodatno ojačamo s pohištvenimi profili. Na zunanjo stran vrat namestimo zapah za zaklepanje, ki ga privijačimo na predhodno ojačano mesto. Uporabimo dolge vijake, ki jih na notranji strani pričvrstimo z matico. Če je možno, tečaje vrat prestavimo na notranjo stran, da se vrata odpirajo v boks. Če to ni mogoče, obstoječe tečaje na zunanji strani zamenjamo z močnejšimi, ki jih pritrdimo na enak način kot zapah – z dolgimi vijaki, ki jih na notranji strani pričvrstimo z matico.
Zamrežen kletni boks: Na ogrodje zunanjih sten in vrat z notranje strani privarimo ali privijačimo pločevino ali 10-milimetrske iveral plošče. Zamreženi boksi imajo običajno privarjene tečaje in ušesa za zaklepanje z obešanko, zato se z njimi tukaj ne bo posebej ukvarjati.
Ne glede na to, kakšen kletni boks imamo, potrebujemo kakovostno ključavnico (obešanko). Osredotočiti se velja na višji cenovni razred priznanih proizvajalcev.
Dodatno lahko varnost povečamo z namestitvijo alarmne naprave, ki bo presenetila in prestrašila morebitnega vlomilca. Kako rešiti problem z zagotavljanjem napajanja (elektrike), bomo pojasnili v naslednjem poglavju.
Če imamo v kleti vrednejše kolo, skuter in podobno, za njegovo varnost dodatno poskrbimo s sidrom za priklepanje, privijačenim v tla ali betonsko steno.
​2. NAREDI SAM: RAZSVETLJAVA
Velika večina kletnih boksov nima lastne razsvetljave. Ker smo zaradi varnosti zaprli zunanje stene, tudi svetloba s hodnika ne zadošča več. Zmogljivejša ročna ali čelna LED svetilka lahko reši problem, toda če bi želeli klet občasno uporabiti tudi kot priročno delavnico (npr. za servisiranje kolesa), je dobro poskrbeti za več svetlobe.
Najboljši način za to je nakup cikličnega 12V akumulatorja (priporočljivo kapacitete vsaj 45Ah) in polnilca zanj. Prek varovalke in stikala nanj priklopimo 12V LED svetilke ali LED trakove, ki jih namestimo na želena mesta v kletnem boksu. Poleg tega predvidimo dodaten, z varovalko zaščiten, priključek ali dva z avtomobilsko 12V vtičnico. Vanj bomo lahko priklopili prej omenjeni alarm ali kako priročno 12V orodje.
Pozor: Nepravilno izvedena elektro instalacija lahko povzroči požar. Če nimate potrebnega znanja, izvedbo prepustite strokovnjaku.
Priporočljivo je namestiti tudi merilnik napolnjenosti akumulatorja, ki bo opozoril, kdaj je čas za njegovo polnjenje. Takrat ga odklopimo, odnesemo v stanovanje in s polnilcem znova napolnimo.
​3. NAREDI SAM: PRIROČNA DELOVNA MIZICA
delovna miza
vir: Vimeo
Vsak pravi moški si želi imeti vsaj košček delavnice, kamor se lahko odpravi, kadar je treba kaj popraviti. Če je kletni boks dovolj prostoren, je zato pametno v njem predvideti mesto za priročno delovno mizico. Zanjo je najbolje uporabiti kos kuhinjskega delovnega pulta, ki ga v trgovini odrežejo na želeno mero, in mu dodamo kovinske noge. Da bo delovna mizica stabilna, jo s kotnimi nosilci privijačimo v steno.
​Primež (ljudsko: šraufštok) vedno prav pride, zato si ga le privoščite in opremite delovno mizico z njim. Mnogo lažje je namreč obdelovati kos lesa, plastike ali kovine, če je ta fiksno vpet.  ​
​4. NAREDI SAM: POLICE IN OMARE
Regali s policami ali omare – večno vprašanje. Z vidika izkoristka prostora in preglednosti so priporočljivejši regali, medtem ko imajo omare to prednost, da se stvari v njih ne prašijo.
​Če izberemo regale, se splača odšteti malce več za tiste, namenjene industrijski rabi. Regali, ki jih najdemo na oddelku za urejanje doma, so po trdnosti in vzdržljivosti podobni lepenki. Ne kupujte jih, če se imate radi. Stvari, ki jih želimo spraviti na regale, je nato najbolje organizirati v plastične zaboje. Lahko so s pokrovom ali brez, odvisno od tega, kaj boste spravili vanje. Ponovno priporočamo industrijske zaboje, saj se tisti za gospodinjsko rabo prehitro uničijo.
Imajo kletni prostori v vašem bloku visok strop? Če je višina stropa 3,5 metra ali več, lahko zgradite podest in tako maksimalno izkoristite prostor tudi v višino. Za tla podesta lahko uporabite kar gradbene opaže ali ljudsko imenovane »bosanke«, nosilce pa izdelate iz kovinskih profilov ali lesenih tramov. Na koncu ne pozabite še na lestev (to je najbolje kar kupiti že narejeno), po kateri se boste vzpenjali na podest. Pozor: Če ste v dvomih, kako močni naj bodo nosilci in kako jih vpeti, se posvetujte z gradbenikom ali tesarjem.
​Podest je odlična rešitev za shranjevanje lažjih in volumensko večjih predmetov, ki jih redko uporabljamo, kot je na primer razna embalaža, rezervna posteljnina, stara oblačila in podobno. »Tja gor« lahko pospravimo tudi tiste stvari, ki jih ne uporabljamo, a jih vseeno hranimo »za spomin«.
​5. ZAKLJUČEK
Kletni boks v bloku je mogoče z nekaj truda in »naredi si sam« žilice preurediti v praktičen in funkcionalen prostor za shranjevanje ter priročno mini-delavnico. Škoda je klet dojemati kot »ropotarnico«, ko pa lahko iz nje naredimo več kot le prostor za odlaganje krame in shranjevanje koles. Nenazadnje lahko klet kot priročen prostor za ustvarjanje porodi kako zanimivo idejo. Tudi Steve Jobs in Steve Wozniak sta prvi računalnik sestavila v majhni domači garaži.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji