Ste pripravljeni kupiti hišo ali stanovanje? Nakup nepremičnine je ena najpomembnejših (finančnih) odločitev, ki jih boste sprejeli v življenju. Od ugotovitev cen, zakaj bi morali razmisliti o nepremičninskem agentu itd. Za vas smo zbrali nekaj dejstev, ki jih absolutno morate vedeti, ko se boste odločali o nakupu nepremičnine.

Uporabite zaupanja vrednega posrednika

Vsi vemo, da posredniki dobijo znižane prodajne cene nepremičnine, zaradi česar nekateri kupci oklevajo, da uporabijo posrednika za prodajo nepremičnin: verjamejo, da to povečuje skupne stroške. Ne pozabite, da prodajalec, ne kupec, plača provizijo. Potencialni kupci bi morali vedeti, da nepremičninski agent (posrednik) ne ščiti vaših interesov. To pomeni, da ne varčujete z denarjem. Pameten agent, ki dela za vas, lahko zaščiti vaše interese in vas vodi skozi postopek nakupa – od pogajanj o ceni do inšpekcijskih pregledov na domu.

Ne pozabite na pogodbo

Ko kupujete nepremičnino, naletite tudi na podpisovanje številnih dokumentov. Mnogi od teh dokumentov – ki so dejansko pogodbe – so videti kot “standardne” pogodbe o nakupu doma, ki nimajo prostora za pogajanja. To ni res. Pogodbe so predvidene za pogajanja. Ni vam treba podpisati standardnega sporazuma. Če želite več časa, da pregledate svoj izbor ali želite opraviti nakup, ki je predmet odobritve hipoteke, lahko opravite ta del posla. Pri tem lahko pomaga pametni agent.

Ni nujno kupovati za način življenja, ki ga imate danes

Možno je, da bo nakup nepremičnine ena največjih finančnih obveznosti, ki jih boste plačali v življenju. Preden se strinjate, da kupite tisto, kar mislite, da bi bila vaša sanjska hiša, razmislite o svojih dolgoročnih načrtih. Ali nameravate ostati v trenutni službi? Se mogoče poročiti? Ali imeti otroke? Če niste prepričani, da bo ta nepremičnina ostala vaša v letih odplačevanja stanovanjskega kredita, boste morda želeli, da bi še naprej iskali.

Razmislite o zavezanosti

Tukaj ni govora samo o vašem stanovanjskem kreditu. Ko se poročite, zakoni na splošno določajo, kako se obravnavajo vaša (denarna) sredstva – in na koncu, kako so razporejeni ob razvezi. Ista pravila ne veljajo nujno, če niste poročeni. To pomeni, da morate razmišljati dolgoročno. Ko kupite hišo s svojim izbrancem, ki ni vaš zakonski partner, poskrbite, da imate načrt za izhod, če stvari ne bodo šle tako, kot ste upali.

Kupite nepremičnino, ki si jo lahko privoščite

Nameravani nakup se lahko razlikuje od cene, za katero vaša banka meni, da si jo lahko privoščite. Cenejše hiše pomenijo, da lahko odplačujemo tudi z manj prihodkov v žepu. Torej, kakšno je najboljše razmerje? Nekatere banke menijo, da si lahko privoščite odplačevanje stanovanjskega kredita v skupni višini približno 1/3 vašega bruto dohodka, druge pa menijo, da gre 28% od vseh naših stroškov. Prosite svojega nepremičninskega agenta, da vam pomaga razumeti, kolikšna vsota je v igri.

Ne določajte nakupne cene

Nakupna cena je samo en del lastništva hiše: prepričajte se, da upoštevate vse stroške, povezane z vašim potencialnim novim domom. To vključuje tudi stroške zavarovanja, provizije za nepremičninskega agenta in davke na nepremičnine – odvisno od tega, kje živite, se lahko stroški hitro naberejo. Potem so tu še stroški za morebitne izboljšave (prenove) doma in tudi za vzdrževanja le-tega. Dobra ideja je, da povprašate o vzdrževanju za dodatke, kot so plavalni bazeni, modni sistemi za ogrevanje in hlajenje.

Ni vam treba kupiti hiše

Ni pravila, ki pravi, da morate kupiti hišo, ko boste stari 30-35 ali več. Nakup doma je velika odločitev in čeprav je lahko dobra finančna naložba, ni za vsakogar. Veliko faktorjev je treba upoštevati, vključno s stanovanjskim trgom, obrestnimi merami, časovnim načrtom in vašimi načrti za prihodnost. Morda boste želeli več prožnosti ali mobilnosti ali pa se vaši poklicni in družinski načrti spreminjajo. Če niste prepričani o soseski, razmislite o najemu kot preskusni vožnji.

Prav tako vam lahko pomaga nepremičninski agent tudi pri prodaji nepremičnin.

 

Avtor: M.J.