Če je verjeti meteorologom, nas čaka nadpovprečno toplo poletje. Če se še spomnite lanske poletne pripeke – no, vsaj takšna, če ne še hujša, nas bojda čaka tudi letos.
Kakorkoli, z vročino se bo treba sprijazniti in se nanjo pripraviti. Se sprašujete kako? Berite dalje.

poležavanje na plaži

1. KLIMATSKA NAPRAVA
Če imate doma klimatsko napravo, še pred prvo pripeko naročite servisni pregled. Ko bo sonce neusmiljeno žgalo, bodo klima mojstri zasedeni bolj kot kirurgi ob množični nesreči in lahko se zgodi, da boste na servis ali popravilo preznojeni čakali tudi več tednov.
Če klimatske naprave še nimate, bi jo pa radi imeli, ne čakajte, da udari vročina. Velja enako kot za servis – klima mojstri v začetku poletja ne uspejo dohajati povpraševanja.
2. NAJ DOM DAJE OBČUTEK SVEŽINE
Odprti, zračni prostori z malo pohištva in svetlih barv ustvarjajo občutek svežine. In ne samo to. Vse, kar imamo v prostoru, se v toplih dneh segreje in oddaja toploto. Manj kot je v prostoru pohištva in drugih stvari, hitreje se ponoči (ko je zunanja temperatura nižja) prostor prezrači in ohladi.
Ker je pomlad ravno pravi čas, da stanovanju privoščite nov oplesk, priporočamo, da izberete svetle barve. Ne glede na to, da so modne zapovedi opremljanja doma morda drugačne. Kajti močne in temne barve zmanjšajo občutek prostornosti in svežine.
poletna vročina
pexels.com
3. POSKRBITE ZA SENCO
Rolete, žaluzije, zavese. Vse to v pripeki pomaga ohranjati nižjo temperaturo v prostoru. Najučinkovitejše so rolete in žaluzije svetlih barv na zunanji strani okna, saj zmanjšujejo segrevanje stekla, ki oddaja toploto v prostor. V primeru, da ne morete namestiti rolet ali žaluzij, si lahko pomagate z odbojniki, ki se namestijo na zunanjo stran okna ali pa jih naredite sami iz alu-folije.
Stanovanjski blok
Ne odlašajte z deli v stanovanju, kajti pozna pomlad in poletje bosta vroča.
4. RASTLINE
Rastline so lepa in tudi koristna dekoracija, saj iz ogljikovega dioksida proizvajajo kisik in tako pripomorejo k boljšemu zraku. Vendar pa pretiravanje z njimi ni dobro, saj voda, s katero jih zalivamo, izhlapeva v zrak in povečuje vlažnost v prostoru. V toplih, soparnih dneh vsaka dodatna količina vlage v prostoru le še stopnjuje neprijeten občutek.
5. ZRAČENJE, ZRAČENJE, ZRAČENJE
Marsikdo zaradi klima naprave pozabi zračiti stanovanje. Toda za dobro počutje je nujno, da se v prostoru vsaj dvakrat na dan »zamenja zrak«. V dneh, ko je zunanja temperatura čez dan višja od notranje, to storimo zgodaj zjutraj in pozno zvečer, po potrebi pa tudi vmes. Pet minut zračenja s prepihom ne bo bistveno segrelo prostora.
6. NE ODLAŠAJTE, POLETJE BO VROČE
Pomladni čas je najprimernejši za dela v stanovanju, zato ne odlašajte z njimi in ne čakajte poletja. Ko bo tako vroče, da bi se najraje oblečeni vrgli v najbližji vodnjak, bo vsako opravilo neznanska muka. Zato česarkoli se že nameravate lotiti v stanovanju, naredite to v maju in prvi polovici junija.
poletna vročina
pexels.com