Sodobni očetje lahko danes z otroki preživijo več časa, kot so ga njihovi očetje lahko z njimi. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako lahko vaše ukvarjanje z otrokom pozitivno vpliva na vaš odnos z njim in vez ostane za celo življenje.

NOVA VLOGA OČETOV

Biti oče je naloga za vse življenje, zato njegova vloga ni le ta, da otroka ob nedeljah pelje na sprehod, temveč da z njim zgradi odnos, skupaj z otrokovo mamo načrtuje vsakdan in je njegov vzornik. A v planu morajo biti tudi menjavanje plenic, priprava stekleničke in nočna tolažba dojenčka. Tako lahko oba starša usklajujeta službo in družinsko življenje.

    • Od te oblike enakopravnosti imajo otroci veliko korist, kajti učijo se s posnemanjem. Vse, kar je prisotno v njihovi okolici, naj bo to zdrava prehrana, gibanje ali pa spoštovanje in enake možnosti, ima vpliv na njegov razvoj. Če rastejo ob sodobnem vzoru, kjer sta oče in mama enakopravna, bodo to ponesli tudi v prihodnost.
    • Vloga očetov se je precej spremenila. Mladi očetje imajo motivacijo, da (po)skrbijo za svojo družino, a to v družbi še ni pogosto prisotno. Podjetja so na zunaj družini prijazna, a na starševstvo gledajo kritično. Za številne mlade moške je pomembno, da jih služba izpopolnjuje, ne pa tudi, da so za vsako ceno uspešni.
    • Odlično je, da so moški prisotni pri porodu, saj je izločanje testosterona manjše, izločanje hormonov ljubezni pa večje. To je pomembno za navezo in kasnejši odnos z otrokom.

Najpomembneje je, da mladi očetje prevzamejo vsakdanja opravila, kot sta previjanje in hranjenje otroka. Potem se razvije stabilen odnos. Če z otrokom dnevno preživimo le nekaj ur, moramo ta čas izkoristiti z veseljem in biti 100-odstotno prisotni ter pri tem ne smemo misliti na službo.

“Naj bo vaš otrok vaše veselje in ponos!”

Sicer je otrok tisti, ki se uči od svojih staršev, a korist od uric, ki jih preživijo skupaj, imajo tudi oni. Vsak trenutek z otrokom se kasneje poplača večkratno, saj to trajno utrjuje njihovo vez. Poleg tega se očka na ta način svet spet nauči gledati skozi oči otroka, – npr. ko malček raje zapravi nekaj ur, da se igra s kamni, namesto da bi bil, kakor je bilo v načrtu, že na poti v živalski vrt. Konec koncev so v življenju tiste male stvari boljše, če jih dojemamo čisto zavestno.

DNEVNI RITUALI

Očka na hrbet svojemu otroku s prstom nariše sonček, mami se igra, da je žlička letalo in tako spodbudi njegov apetit za kosilo. Rituali so v otrokovem življenju zelo pomembni, saj mu dajejo občutek varnosti in stabilnosti. Če se ustvarijo določene navade, se otrok po njih lažje orientira, jih sprejme in tako življenje olajša tudi staršem. Prednost navad je tudi, da se lahko večerni obredi ohranijo tudi, čeprav sta oba starša v službi, – to pa krepi odnos.

Očetje, kakšen je vaš odnos z otrokom?

Avtor: M.J.