Se želite lotiti spomladanskega čiščenja vašega doma? To ni nemogoče opravilo, vendar se ga je treba lotiti pravilno. Vzemite si mesec dni časa ter vsak teden naredite drugo opravilo in zagotovo boste imeli svetleč in čist dom, preden bodo aprilski deževni dnevi podarili majsko cvetje.

Prvi teden: Pospravljanje in sortiranje!

Pospravljanje je velik (in začetni) del katerega koli projekta čiščenja. Ne glede na to, ali gre za omaro, kopalnico, klet, garažo ali druge prostore vašega doma, tega niti slučajno ne prepuščajte zadnjem tednu spomladanskega čiščenja.

Odstranjevanje odpadkov in organizirano sortiranje je treba opraviti pred večjim čiščenjem, saj nočete brisati prahu s predmetov, ki jih morda niti ne boste obdržali ali še kdaj uporabljali. Tiste predmete, ki jih več ne boste uporabljali oz. so za koš, odložite v za to primerne koše za odpadke.

Drugi teden: Čiščenje, brisanje in sesanje!

Po zimskih mesecih in seveda po pospravljanju je najboljši čas, da se lotite globinskega čiščenja, sesanja in razkuževanja vašega doma. Obrišite pulte, vse pohištvo, okna, vrata in seveda tla. Ne pozabite pa tudi na tiste pogosto preskočene površine, kot so koši za smeti, stikala za luči in naprave (pralni in pomivalni stroj, bojler, kad, tuš kabina, pipe, kljuke, mikrovalovna pečica, štedilnik, salamoreznica, klimatska naprava, TV, računalnik, radio, slike na stenah…). Seveda pa ob vsem tem ne pozabite uporabljati zaščitnih rokavic ali maske (tam, kjer je to potrebno).

Preverite, ali imate doma dovolj ustreznih čistil, drugače si jih priskrbite (lahko si nekatera naredite tudi sami doma). Po čiščenju jih seveda pospravite in porabljene odstranite. Zdaj ste še korak bližje temu, da vaš dom postane skoraj kot nov.

Tretji in četrti teden: Preoblikujte in prebarvajte si čisto po svoje. Popravite, če znate!

Celotna prenova lahko traja dlje kot en teden, vendar je pogosto del spomladanskega čiščenja. Ko so v omarah zložena zimska oblačila in ko so pulti spet bleščeči, se lahko odločite, če si želite popolnoma predelati / pobarvati samo del sobe ali celoten dom.

Razmisliti je treba o številnih projektih: izdelovanje okrasnih pladnjev, ki bodo popestrili vaš dekor, zamenjava kuhinjske strojne opreme ali prebarvanje površin, ki obupno potrebujejo prenovo. Mogoče zamenjava lesenih tal, oken, vrat, kopalniških ploščic, umivalnika… Treba je preveriti tudi, da se vam kje zaradi vlage na stenah ne nabira plesen. Če jo najdete, jo nemudoma odstranite, saj je zdravju škodljiva.

Preverite delovanje vaših naprav in če ugotovite, da katera ne deluje več tako, kot je treba in jo znate popraviti, potem to storite (Moški, ženske vam bodo zelo hvaležne! 🙂 ). V nasprotnem primeru pokličite usposobljenega serviserja, da vam pride popravit ali celo zamenjat kakšen del.

Spomladansko čiščenje ni nujno zastrašujoče. Naloge razdelite v razumnem vrstnem redu, da se vaš dom v naslednjih mesecih spet “spremeni” v tisto najlepše gnezdo, v katerem na koncu koncev živite le vi in vas tudi ne bo sram povabiti še koga na obisk.

Naj bo vaš dom vaš ponos! 🙂

Avtor: M.J.