Imate popolnoma belo kuhinjo in ste je že nekoliko naveličani? Vedno večje število potrošnikov si želi v svojo kuhinjo dodati nekaj prijaznosti in topline pogosto hladnim, klinično belim in sivim prostorom za kuhanje, ki so prevladovali v zadnjem desetletju. Kobaltno modra in bledo roza spadata med barve, ki prodirajo na trg z omarami, otoki in celo pipami.

“Bela je cona udobja za ljudi,” pravi Elle H-Millard, vodja odnosov v industriji za Nacionalno združenje za kuhinjo in kopel. “Bela je pomembna za varnost in čistočo. V kuhinji si želimo občutka čistosti. Bela ponuja brezhibnost, vizualno preprostost v sobi, kjer mnogi od nas preživijo veliko svojega časa.”

Barva nam daje čustva in osebnost.”

“Opazimo več zaupanja v barve, saj gospodarstvo napreduje,” pravi Wendy Mushow Werner, tiskovna predstavnica podjetja Corian Design. “Ljudje izbirajo več barv, svetlejše in drznejše barve pa so trenutno v trendu.”

V skladu s poročilom o trendih Nacionalnega združenja za kuhinjo in kopel bela in siva barva še naprej prevladujeta v barvnih shemah kuhinje, 90 odstotkov vprašanih pa jih je izbralo to kot “vročo” odločitev, danes pa je vse več ljudi pripravljenih “tvegati” oz. eksperimentirati, zlasti milenijci oz. mlade družine, pravi H-Millard iz Nacionalnega združenja.

Lahko pa je barva v manjših odtenkih (če želite manjše “tveganje”), kot sta rumen pekač ali smaragdno zelena steklena svetilka. Svoje bele stene lahko preprosto pobarvate zeleno ali mehko roza.

DODAJTE BARVO VAŠEMU OTOKU, MIZI, HLADILNIKU ALI PA CELO PIPI IN SI POPESTRITE VAŠO KUHINJO.”

Italijansko podjetje Smeg je v 90. letih prejšnjega stoletja populariziralo italijanski retro slog s svojimi hladilniki v pastelnih in bombonskih barvah. In proizvajalec aparatov Big Chill že 15 let ponuja barve v kuhinji. Barvna paleta za linijo Retro, ki vključuje turkizno, zeleno in roza barvo, se zgleduje po avtomobilih in kuhinjah iz petdesetih let.

Pomivalno korito je morda nepričakovano mesto za dodajanje barve, vendar se lahko spremeni v žarišče kuhinje.

“Naše aparate običajno vidimo kot barvito svežino v sicer navidezno nevtralni kuhinji,” pravi Orion Creamer, soustanovitelj podjetja Big Chill. “Ljudje so nervozni, če bi v svoji hiši postavili celotno rdečo kuhinjo, lahko pa dobijo rdeč hladilnik.”

Vse več oblikovalcev uporablja dve barvi za kuhinjske površine, eno za otok in eno za obod. Po besedah ​​Wernerja so odtenki bele in sive še vedno najbolj prevladujoče barve za kuhinjske pulti. V majhnih kuhinjah lahko isto barvo uporabimo na več površinah – morda na nekaterih odprtih policah ali majhnih vratih omare – za poenotenje prostora.

Barva spremeni kuhinjo in to z (zelo) majhnimi stroški. Nasvet tistim, ki želijo različne barve na zgornjih in spodnjih omarah, je, da na dno vedno dajo temnejšo barvo.

Otok je dober način, kako barvo vnesti v kuhinjo, saj ga je enostavno spremeniti ali prebarvati.

Lahko obarvate tudi svojo pipo, da prinesete svežino v vašo kuhinjo. V nekaterih salonih s kuhinjami imate na voljo pipe z zamenljivimi silikonskimi cevmi v večih barvah, vključno z rumeno, vijolično in zeleno. Lahko pa preprosto naredite to pipo kot edino barvo v vaši kuhinji. Pomislite na uporabo rožnate ali rdeče pipe. V popolnoma beli kuhinji bi to resnično izstopalo.

Avtor: M.J.