Vzgoja otroka ni samoumevna. Stres je sestavni del starševstva in pričakovati je, da bodo starši pogosto občutili strah pri vzgoji otroka. Za to je razpoloženje staršev najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na vedenje otroka in na odziv starša na to vedenje.

Včasih ko ste utrujeni, jezni, zaskrbljeni ali pa pod stresom zaradi drugih dejavnikov, se lahko hitro odzovete neustrezno na določeno vedenje otroka. Velikokrat bi drugače odreagirali v drugačnem razpoloženju in situaciji. Izkoristite vsako priložnost, da ste oseba, kakršna bi želeli, da vas vidi otrok in tak tudi postane.
sreča
vir: google
kreganje
vir: google
Ko je razpoloženje starša nepredvidljivo, otroci občutijo tesnobo in negotovost. Otrok se bo zmedel, če mu določen dan ne namenite pozornosti, drug dan pa za isto vedenje izrazite jezo. Otrok se najbolj boji jeze staršev. Po slabem dnevu lahko nehote stresejo svojo negativno razpoloženje na otroka, le ta je ogorčen in ne razume zakaj ste nepravični do njega. To vse lahko poveže s sabo in ima zaradi tega občutek krivde. Dostikrat se zgodi, da se starš razjezi, ker misli, da se otrok namenoma grdo obnaša, vendar temu ni tako, saj ne nadzira svojih občutkov in vedenja.

Majhni otroci mislijo in čutijo drgače. Ne povezujejo vzroka in posledic na takšen način kot odrasli in vse kar se dogaja okoli njih povezujejo s sabo.

vir: google
Ker se vsakodnevno srečujejo s furstracijami, se morajo naučiti od staršev, kako se z njimi spopadati in kako se obnašati ko so jezni, ker se svari ne odvijajo tako kot bi si želeli. Njihovo razumevanje lahko hitro izgubite, ko mu poveste da je slab, nevzgojen, nezrel in nesposoben. Ob kritikah se počuti zavrnenega. Otroci se učijo in se pri pridobivanju znanja opirajo na starše, za to potrebujejo podporo in spodbudo.
ucenje otrok
vir: google
Otroci z dobro samopodobo so motivirani, vedno poskusijo znova in se ne bojijo neuspeha. Lažje najdejo srečo, ker se počutijo dobro in imajo boljši odnos s starši, saj vedo, da verjamejo vanje. Starši naj se zavedajo, da je lažje graditi samopodobo otroka, ko upoštevate njegov trud in ob neuspehu pomagate in ga spodbujate naj poskusi ponovno. Pomembno je prepoznati njegove sposobnosti in posebnosti ter ga pohvaliti.
srečen otrok
vir: Pexels
Starši morajo razmisliti, kaj si želijo v dolgoročnem smislu naučiti svojega otroka in se obnašati tako, kot si želijo da bi se obnašal otrok. Potrebno je potrpljenje in nadzorovanje emocionalnosti, saj lahko že ena napačna poteza otroka zaznamuje.
Pomembno je, da se starši zavedajo, ko poskrbijo zase in svoje težave rešijo na konstruktiven način, je manj možnosti, da je otrok zmeden in napačno odreagira v situacijah.