Malčki se učijo kako tarnati takoj, ko lahko tvorijo polne stavke, ali pa že prej. Nekateri otroci prenehajo s to navado v času, ko dosežejo prvi ali drugi razred, pri drugih pa lahko traja tudi dlje. Večina staršev prosi svoje otroke, da s tem prenehajo ali pokažejo svoje negodovanje, vendar je skoraj nemogoče preprečiti otroku, da jamra, sploh če je slabe volje, utrujen, lačen, razočaran ali pa se slabo počuti.
Medtem, ko imajo malčki, ki so v 3. ali pa 4. letu težave s kontroliranjem jamranja, bi starejši otrok že moral biti sposoben izražati svoje besede z glasom, v katerem je zaznati manj pritoževanja. Vprašanje pa je, kako jih pripraviti do tega, da spremenijo ton svojega glasu?
pritoževanje
Na srečo, obstaja preprost trik, ki ga starši starši lahko uporabite, da se odpravi jamranje. Medtem ko mnogi starši to tehniko že poznajo, pogosto ne uspe, ko poskušajo, ker se ne zavedajo pomembnosti postavljanja meja in spremembe navad – ključ je v 100% vztrajnosti.
Predstavljamo vam korake za odpravo pritoževanja:
1. Vsakič, ko otrok spregovori z glasom, kjer je zaznati jamranje ga nagovorite z nasmehom (ne sme zaznati jeze), »Oprosti, ampak v tvojem glasu slišim pritoževanje in moja ušesa ne slišijo dobro, ko se pritožuješ. Prosim, povej še enkrat v tvojem normalnem glasu kot velik fant/punca«.
2. Če otrok še naprej jamra, si pokrijte ušesa in še enkrat z nasmehom ponovite, »Vem, da mi nekaj želiš povedati, ampak moja ušesa ne delujejo. Lahko prosim uporabiš normalen glas?«.
 3. Če otrok spremeni glas v manj jamrajočega, mu recite, »Sedaj te lahko slišim. Hvala, ker si uporabil normalen glas« in jim odgovorite.
4. Če tudi po dveh prošnjah otrok ne odneha s pritoževanjem, skomignite z rameni in se obrnite stran ali pa jih ignorirajte, dokler se ne izrazijo z normalnim tonom.
5. Če padejo v jok jim recite, »Zelo bi te rad slišal, vendar moja ušesa rabijo pomoč. Prosim uporabi, glas velikega fanta/punce«. Če otrok nekoliko izboljša svoj glas ali pa se zdi, kot da si to prizadeva, pojdite nazaj na korak 3.
Cilj je, da postopno odpravi sitnarjenje, ker vidi, da s tem ne bo nič dosegel. In da bo, če se normalno pogovarja, na koncu nagrajen.
pritoževanje
https://www.pexels.com
Pomembni pogoji:
6. Vztrajajte, vztrajajte in še enkrat vztrajajte. Da bo ta tehnika delovala, se je morata držati oba – vi in vaš partner. Vedno morata tako reagirati in pri tem vztrajati, vse dokler se otrokova navada ne spremeni. bolj kot ste vztrajni, prej se bo otrok spremenil.
7. Da bi se izognili merjenju moči med vami in otrokom, uporabite prijazen in spodbuden ton, vsakič, ko ga prosite, da preneha.
8. Poskrbite za podkrepitev otrokovega truda s pohvalami (kot primer v 3. koraku).

 

Kaj storite, ko vaš otrok sitnari? Napišite v komentar..